Svet

"Blumberg": Orban želi da što više imovine bude u mađarskim rukama

Orbanova vlada ne krije da nastoji da poveća mađarski udeo u privredi, u okviru svoje agende „Ponovo učinimo Mađarsku velikom"
"Blumberg": Orban želi da što više imovine bude u mađarskim rukamaGetty © Omar Havana

Strane kompanije koje se bave maloprodajom, finansijskim uslugama, medijima i telekomunikacijama nalaze se na udaru vlade mađarskog premijera Viktora Orbana zbog želje da imovina ostane u mađarskim rukama, prenosi "Blumberg".

Nemačke kompanije dugo su se prema Mađarskoj odnosile kao prema svom dvorištu. Proizvođači automobila "Mercedes", "Audi" i "Folksvagen" i dalje su veoma uticajne u Mađarskoj, a proizvođač oružja "Rajnmetal" gradi nekoliko novih fabrika.

Međutim, Orbanova vlada ne krije da nastoji da poveća mađarski udeo u privredi, u okviru svoje agende "Ponovo učinimo Mađarsku velikom".

Kako se navodi u saopštenju mađarskog Ministarstva privrede: "Ugled Mađarske među investitorima je odličan a mađarska vlada teži saradnji, zasnovanoj na međusobnom poštovanju i partnerstvu".

Kako kažu rukovodioci nekih stranih kompanija, vlada želi kontrolu nad delom privrede koji smatra "strateškim".

Hans Rajš, generalni direktor austrijske kompanije, koja je vlasnik lanca prehrambenih proizvoda "Špar" u Mađarskoj, optužio je mađarske vlasti da koriste posebne poreze kako bi ih naterali da svoje poslovanje prenesu na ljude bliske Orbanovoj administraciji. Ubrzo zatim, mađarski ministar Gergelj Guljaš odgovorio je da vlada planira da tuži "Špar" zbog klevete.

image