Srbija i Balkan

Dodik predlaže bojkot: Da ne učestvujemo na izborima po nametnutim Šmitovim odlukama

Republika Srpska ima pravo da sprovede izbore po svom izbornom zakonu, poručio je predsednik RS
Dodik predlaže bojkot: Da ne učestvujemo na izborima po nametnutim Šmitovim odlukama© Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da ova stranka predlaže ostalim partijama u Republici Srpskoj da ne učestvuju na predstojećim lokalnim izborima.

"Naš predlog je da se na izborima ne učestvuje po zakonima, odnosimo odlukama koje je predložio Kristijan Šmit", rekao je Dodik nakon sednice Predsedništva SNSD-a.

On je rekao da je neophodan dijalog sa opozicijom o ovom pitanju, dodajući da ostaju pri donošenju Izbornog zakona Srpske po kojem je potrebno organizovati izbore.

"To je moguće obezbediti samo ako sve partije prihvate da Republika Srpska ima pravo da sprovede izbore po svom izbornom zakonu", istakao je Dodik, dodajući da je samo na taj način moguće obezbediti subjektivitet izbornog procesa.

On je rekao da je Predsedništvo SNSD-a ocenilo da je situacija na nivou BiH konfuzna i da od Republike Srpske stalno prave krivca.

"Osuđujemo donošenje pokušaje donošenja rezolucije o Srebrenici u UN. Ta rezolucija je podmukao način da se dugoročno diskredituje srpski narod", istakao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je naglasio da RS i njeni predstavnici u potpunosti ostaju privrženi poštovanju Dejtonskog sporazuma i Ustava.

Dodik je rekao i da je Predsedništvo SNSD-a pozdravilo održavanje Velikog srpskog sabora 8. juna u Beogradu. "Verujem da ćemo tada doneti opšte mere vezane za naše ponašanje u Republici Srpskoj i Srbiji i naš narod gde god se nalazi", rekao je Dodik.

image