Srbija i Balkan

Vojska Srbije na meti zapadnih obaveštajnih službi

U fokusu rada stranih agentura gotovo svi razvojni projekti i detalji ugovora o nabavci naoružanja u stranim zemljama
Vojska Srbije na meti zapadnih obaveštajnih službi© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Pojedini oficiri Vojske Srbije dobili su otvorenu ponudu da dostavljaju bezbednosno osetljive informacije Zagrebu i Briselu, a zauzvrat im je ponuđen novac i niz privilegija, pišu "Novosti" i ukazuju da je to vrhunac obaveštajne ofanzive koju je NATO preko hrvatske SOA (Sigurnosno-obaveštajna agencija) poveo na srpski sistem odbrane. 

Pravovremenom reakcijom srpskih kontraobaveštajnih službi, ovi pokušaji su osujećeni, a dvojica srpskih oficira privedena su pod sumnjom da su odavala vojne tajne, dodaje list.

Ističe se da je modernizacija Vojske Srbije, jačanje njenih specijalnih snaga i posebno nabavka savremenog naoružanja, poput "dronova samoubica", u središtu pažnje zapadnih obaveštajnih službi koje poslednjih nedelja intenzivno prate događaje u Srbiji.

"Zadatak što dublje opservacije Srbije od komandi NATO saveza dobila je hrvatska obaveštajna služba SOA koja je u poslednje vreme preuzela više prodora u srpski bezbednosni sistem", piše list.

Prema saznanjima "Novosti", u središtu rada, za račun NATO-a, hrvatskih obaveštajnih agencija je ugovoren posao nabavke "dronova samoubica" u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ovaj ugovor je koncipiran i potpisan na nedavno održanom Sajmu naoružanja i vojne opreme "Ajdeks", održanom u Abu Dabiju, a prema njegovim odredbama oružane snage Srbije će već u drugoj polovini godine dobiti nekoliko stotina "kiler dronova". 

U fokusu rada stranih agentura su gotovo svi srpski razvojni projekti i detalji ugovora o nabavci naoružanja u stranim zemljama, napominje list i dodaje da je primetno interesovanje za saradnju sa Kinom i Emiratima, posebno na terenu zajedničkog razvoja savremenog naoružanja. 

"NATO obaveštajni štabovi, fokus su stavili na određeni krug jedinica naše vojske", objašnjava neimenovani sagovornik "Novosti" iz bezbednosnog sektora.

On navodi da je poslednjih meseci pojačano praćenje 204. vazduhoplovne brigade stacionirane na aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, kao i novoformirane 353. izviđačke eskadrile koja u svom sastavu ima osmatračke i borbene bespilotne letelice, kineske CH-95 i domaće "pegaz".

Domaće bezbednosne službe već duže vreme beleže pojačani intenzitet rada stranih obaveštajnih agencija. U njihovom fokusu dosad su, uglavnom, bili pregovori o nabavci stranog naoružanja, posebno prilikom donošenja odluke o izboru proizvođača, kao i domaći projekti u razvoju. Eskalacija rata u Ukrajini, težište interesovanja prebacila je na avijaciju, dronove i sredstva za moderno ratovanje, zaključuju "Novosti".

image
VV inauguration
banner