Srbija i Balkan

Srpska lista sa Lajčakom: Formiranje ZSO i zaštita srpskog naroda preduslovi za dalje pregovore

Sastankom sa predstavnicima Srpske liste i opozicionim strankama specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak završio je posetu Prištini
Srpska lista sa Lajčakom: Formiranje ZSO i zaštita srpskog naroda preduslovi za dalje pregovore© TANJUG/ DOPISNIK KiM/ nr

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak sastankom sa predstavnicima Srpske liste i opozicionim strankama završio je posetu Prištini. On će u ponedeljak doći u Beograd gde će boraviti u dvodnevnoj poseti.

Na današnjem sastanku sa specijalnim izaslanikom predstavnici Srpske liste razgovarali su o formiranju ZSO i zaštiti prava srpskog naroda kao preduslovima za dalju normalizaciju odnosa, saopšteno je iz Srpske liste.

Oni su dobili uveravanja da svi prethodno postignuti sporazumi moraju da se poštuju i da EU ostaje posvećena tom pitanju, a da sve ostale interpretacije koje su se pojavile u javnosti nisu utemeljene.

Tokom razgovora, predsednik i potpredsednici Srpske liste su preneli zabrinutost srpskog naroda zbog protivpravnih hapšenja i procesuiranja Srba kojima se bez dokaza i suđenja presuđuje u javnosti.

Oni su posebno skrenuli pažnju na učestale napade na Srbe, otimanje srpske zemlje kako bi Priština na njoj gradila nelegalne baze na severu Kosova, kao i protivpravno prisustvo specijalnih jedinica iz Prištine na severu pokrajine koji tu nemaju šta da traže ni po jednoj tački sporazuma, ističe se u saopštenju Srpske liste.

Miroslav Lajčak se prethodno sastao i sa predstavnicima opozicije u Prištini i izjavio da ih je direktno informisao o pripremama pred sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija 18. marta u Ohridu.

Lajčak se sinoć u Prištini sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, rekavši potom da je svrha njegove posete da prikupi informacije kako u Prištini vide proces implementacije novog sporazuma, i najavio da će Beograd posetiti u ponedeljak i utorak sa istom namerom, da bi saznao kako Beograd vidi implementaciju.

Lajačk je po završetku svih sastanaka u Prištini istakao da je poseta ispunila svoju svrhu.

I opozicija u Prištini kritikuje evropski plan

Predstavnici opozicije izneli su različite stavove i niz primedbi na evropski plan.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići tvrdi da je Kurti umesto međusobnog priznanja, dobio sporazum u čijem je centru Zajednica srpskih opština.

"Demokratska stranka ne prihvata evropski plan jer sporazum sa Srbijom bez međusobnog priznavanja ne okončava zamrznuti konflikt. Umesto sporazuma o međusobnom priznanju u centru, dobili smo sporazum sa Zajednicom u njegovom centru", rekao je Krasnići.

Ljumir Abdidžiku iz Demokratskog saveza Kosova istakao je da njegova partija podržava proces dijaloga, ali da je "Kosovu" potreban sporazum usmeren jedino na međusobno priznanje.

"DSK ponavlja da je Kosovu potreban sporazum usmeren na međusobno priznanje i nijedan drugi sporazum ne garantuje normalizaciju. Odricanje od priznanja je direktna odgovornost premijera Kurtija i drugih ustavnih institucija Kosova", naveo je Abdidžiku u objavi na Fejsbuku.

Sa druge strane, podršku Kurtiju, kada je u pitanju Evropski plan pružila je jedino Alijansa za budućnost Kosova, partija bivšeg prištinskog premijera Ramuša Haradinaja.

"Još jednom ponavljamo da nema promene stava kod Alijanse. Ako takav dogovor dolazi na osnovu Ustava, prihvatićemo ga i u Skupštini. Nemamo velikih dilema, ali uvek nam treba malo pojašnjenja", rekao potpredsednik Alijanse Ardian Đini.

image