Srbija i Balkan

Incident na Cetinju: Milatovića policija jedva sačuvala od okupljenih građana (VIDEO)

Predsednički kandidat Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović je oko 18 časova stigao na Cetinje gde su ga dočekali nezadovoljni građani koji su nosili transparent "Pa šta ako pogine deset Crnogoraca"
Incident na Cetinju: Milatovića policija jedva sačuvala od okupljenih građana (VIDEO)© Milos Tesic/ATA

Na Cetinju se večeras dogodio incident kada su se građani okupili ispred Sportskog centra gde je bila najavljena tribina predsedničkog kandidata Pokreta "Evropa sad" Jakova Milatovića.

On je oko 18 časova stigao na Cetinje gde su ga dočekali nezadovoljni građani koji su nosili transparent "Pa šta ako pogine deset Crnogoraca".

U pitanju je izjava koja se pripisuje Milatoviću kada je na Cetinju u septembru 2021. godine bilo zakazano ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Milatović je uz jako obezbeđenje jedva uspeo da uđe u salu. Prema njemu su poleteli kišobrani nezadovoljnih građana koji su uzvikivali: "Izdajniče". Izviždani su i ostali članovi "Evrope sad" koji su bili uz Milatovića.

Milatović je poručio da dosadašnji predsednik Crne Gore i lider Demorkatske partije socijalista Milo Đukanović ne može da zaustavi slobodne građane i građanke Crne Gore u nameri da zemlju istrgnu iz njegovih ruku.

Iz Pokreta "Evropa sad" saopšteno je da se osnovano sumnja da su provokacije na Cetinju bile naručene od onih političkih subjekata, koji su odgovorni za ekonomsku i privrednu devastaciju Cetinja.

"Sigurni smo da ti večerašnji ataci, od strane okupljene grupe, nemaju nikakve veze sa ostalim građanima crnogorske Prestonice, kojima je dosta tenzija i podela. Relativno mirna kampanja kojom dominiraju ekonomske teme, nije u interesu onima koji su tri decenije vladali zahvaljujući podelama", navodi se u saopštenju.

"Evropa sad" navodi da je današnji incident samo jalovi pokušaj da se zaoštre tenzije i zemlja vrati u nestabilnost.

"Građani Cetinja i Crne Gore su čvrsto opredeljeni da retrogradne političare pošalju u prošlost i da podršku daju kandidatu koji će se zalagati za svetlu evropsku budućnost i smirivanje tenzija u Crnoj Gori", piše u saopštenju.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović osudio je na Tviteru incident.

"Nasilje nije rešenje. Ovo nije slika istinskog Cetinja. Pozivam sve da u duhu demokratije izaberemo novog predsjednika na radost Crne Gore. Oštro osuđujem današnji napad na Jakova Milatovića. Očekujem da nadležni organi hitno procesuiraju sva odgovorna lica", napisao je Abazović.

Predsednik i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić rekao je da je napad na Milatovića direktan rezultat pogubne trodecenijske politike Mila Đukanovića.

"Kao društvo moramo da osudimo ovakvo nasilno ponašanje koje mora biti najstrože kažnjeno, kako bi konačno raskrstili sa nasilničkom politikom. Ovo nasleđe DPS-a je teret civilizovanoj Crnoj Gori i kao takvo mora biti odstranjeno. Skandalozno ponašanje, kojem javnost svedoči, ne pripada 21. veku", rekao je Milačić.

On je pozvao nadležne da pod hitno procesuiraju odgovorne, kako bi se poslala snažna poruka da stvari više nisu i nikada neće biti iste, a da će nasilnici i kriminalci uvek biti pronađeni i adekvatno kažnjeni.

image