Srbija i Balkan

Vučić posle sastanka sa Lajčakom: Formiranje ZSO preduslov za normalizaciju odnosa

Predsednik Srbije je naglasio da Srbija odgovorno radi i posvećeno pristupa razgovorima u cilju postizanja kompromisnih i održivih rešenja
Vučić posle sastanka sa Lajčakom: Formiranje ZSO preduslov za normalizaciju odnosa© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Formiranje Zajednice srpskih opština preduslov je za normalizaciju odnosa, kao i za bezbednost i zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, poruka je predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

U saopštenju se navodi da je Vučić sa Lajčakom razgovarao o evropskom predlogu, formiranju Zajednice srpskih opština i drugim potrebnim koracima u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca.

Vučić je naglasio da Srbija odgovorno radi i posvećeno pristupa razgovorima u cilju postizanja kompromisnih i održivih rešenja neophodnih za normalan život i bolju budućnost svih građana, uz jasno navedena ograničenja, dodaje se.

Lajčak je danas doputovao u Beograd posle prošlonedeljne posete Prištini, u sklopu priprema za predstojeći sastanak srpskog i kosovskog lidera u Ohridu 18. marta.

Kurti odbija da formira Zajednicu srpskih opština, na čemu insistira Beograd prema Berlinskom sporazumu dogovorenom pre deceniju.

Vučić je danas izjavio da mu posle te Kurtijeve izjave nije jasno o čemu treba da razgovara sa njim u Ohridu. Ponovio je da su za Beograd crvene linije priznanje kosovske nezavisnosti i saglasnost za ulazak tzv. Kosova u UN.

image