Srbija i Balkan

Kurti: Razmatramo 15 Lajčakovih predloga za formiranje ZSO

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da njegovi savetnici razmatraju 15 modela za formiranje ZSO koje je ponudio Lajčak
Kurti: Razmatramo 15 Lajčakovih predloga za formiranje ZSO© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da njegovi savetnici razmatraju 15 modela za formiranje Zajednice srpskih opština, koje je ponudio izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Kurti je naveo se radi o modelima tretmana nacionalnih manjina u Evropskoj uniji, na osnovu kojih bi manjine na KiM, kako tvrdi, bile na "pravom nivou" i dodao  da njegovi savetnici i neki od ministara privremenih prištinskih institucija proučavaju predloge kako bi videli koji su "najpovoljniji".

Podsetimo, formiranje Zajednice srpskih opština već je do detalja precizirano prethodnim sporazumima postignutim u Briselu još od 2013. godine do danas. Priština je izbegavala 10 godina da sprovede sporazume na koje se obavezala, a Beograd je istakao da neće biti nastavka pregovora ako ZSO ne bude formirana.

Kurti je istakao da će pre sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Ohridu biti poznat dnevni red razgovora.

"Pre subote ćemo znati dnevni red i tačke sadržaja o čemu će se tamo razgovarati. U okviru rasprave o planu implementacije već dogovorenog sporazuma po evropskom predlogu, ne menjajući ništa", rekao je Kurti.

image