Srbija i Balkan

Kurti: Nadam se da će u Ohridu biti postignut sporazum sa Beogradom

Premijer privremenih prištinskih institucija tvrdi da je bio "posvećen, konstruktivan i kreativan" tokom dijaloga
Kurti: Nadam se da će u Ohridu biti postignut sporazum sa Beogradom© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nada se da će na predstojećem sastanku u Ohridu biti postignut dogovor između Beograda i Prištine.

"O planu implementacije treba da se razgovara u Ohridu, a možda i ne samo u Ohridu. Optimista sam, ali da li će sastanak uspeti ili ne, dobro znate da to ne zavisi samo od mene. Znate da sam ponudio da potpišem sporazum i 27. februara", rekao je Kurti medijima u hotelu Emerald, u Čaglavici kod Prištine, a preneo Tanjug.

Kurti je ustvrdio da, "ako je i bilo neuspeha u dijalogu", on za to nikad nije bio kriv, jer je "bio posvećen, konstruktivan i kreativan".

"Dogovorili smo evropski predlog, sa francusko-nemačkom inicijativom. Pet rečenica je u preambuli i ima ukupno 11 tačaka. Hajde sada da razgovaramo o planu implementacije. Znam da se Srbija mnogo zalagala za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i znam stav Srbije, ali želim da se osvrnem na ono oko čega smo se dogovorili i šta ste svi mogli da pročitate, a to je plan implementacije o kome treba da se pregovara u Ohridu, a možda i ne samo u Ohridu", zaključio je Kurti.

Ranije je najavljeno da će se u Ohridu održati nova runda dijaloga Beograda i Prištine i to 18. marta, u vreme kada se u poseti Severnoj Makedoniji nalazi Žozep Borelj.

image