Srbija i Balkan

EU zvaničnici prete izolacijom i nemirima: Strpljenju je došao kraj, evropski plan mora da se potpiše

Evropski zvaničnici prete da će, ako dođe do izolacije i Beograd i Priština ostanu bez investicija, EU podržati "obične ljude" koji će izaći na ulice
EU zvaničnici prete izolacijom i nemirima: Strpljenju je došao kraj, evropski plan mora da se potpišeGetty © Vladimir Zivojinovic

Onaj ko bude sabotirao dogovor o evropskom planu za KiM biće tretiran kao tumor i biće izolovan kako ne bi "metastazirao", prenosi "Albanijan post" pisanu pretnju neimenovanih evropskih diplomata koji su, kako se navodi, učestvovali u pisanju evropskog predloga za KiM.

"U medicini postoji koncept izolacije tumora kako ne bi metastazirao. Onaj ko sabotira dogovor biće tretiran kao tumor i tako će biti izolovan. A onda, jednostavno, nećemo se više baviti njime. Ne samo da neće moći da profitira ni novi cent, već će i ono što smo do sada uložili biti povučeno", poručuju neimenovane diplomate, prenosi "Albanijan post".

Pretnja povlačenjem investicija, međutim, nije jedina. Čitav narativ je oštar i preteći i prema Aleksandru Vučiću i prema Aljbinu Kurtiju. Imajući u vidu, međutim, da je premijer privremenih prištinskih institucija Kurti još 27. februara želeo da potpiše evropski plan za KiM, dok je Vučić jasno istakao crvene linije Beograda i podvukao da je prioritet formiranje ZSO, može se zaključiti da su pretnje prevashodno upućene srpskom predsedniku i Srbiji.

"Veoma greše. Našem strpljenju je došao kraj", poručuju diplomate obema stranama, pa dodaju:

"Ali, i to je već postalo kristalno jasno, strana koja sabotira proces biće kažnjena. Greše oni koji misle da je zapadna zajednica spremna da nastavi igru ucena Vučića i Kurtija. Po prvi put postoji jedinstvo među svim zemljama EU i NATO, uključujući i one koje nisu priznale 'Kosovo'. Mi jasno znamo šta želimo i kako to želimo".

Diplomate poručuju da lideri Srbije i privremenih prištinskih institucija mogu dan nakon sastanka u Ohridu da reaguju kako misle da treba, ako ne žele sporazum koji je stavljen na sto.

"Ako Aljbin Kurti zaista misli da mu ovaj sporazum ne treba, jer je 'Kosovo' već dovoljno moćno da proširi svoju vlast na sever Kosova, onda je slobodan da to dokaže. Neka njegovi policajci 19. marta idu na sever. Ako Aleksandar Vučić zaista misli da mu ovaj sporazum ne treba, jer je Srbija dovoljno jaka da se vrati na 'Kosovo', onda je i on slobodan da to dokaže. Neka njegova vojska 19. marta krene prema Kosovu", poručuje se u tekstu.

Prete i neredima

U zaključku se pitaju i kako će se predsednik Srbije i premijer privremenih prištinskih institucija održati na vlasti ukoliko Zapad potpuno izoluje i Beograd i Prištinu:

"Kurti je došao na vlast sa ciljem ekonomske i socijalne pravde na 'Kosovu'. Vučić ostaje na vlasti jer se hvali kontinuiranim povećanjem prosečne plate u Srbiji. Postavljamo pitanje, kako će oni rešiti te probleme bez naše pomoći i novca? Kako će Kurti realizovati obećani ekonomski oporavak? Ili kako će Vučić zadržati prosečnu platu."

Pretnjom odgovaraju i na sopstveno pitanje da će, ako se desi to - oni podržati "obične ljude" koji će izaći na ulice.

"Naravno da će obični ljudi biti razočarani i ljuti, naravno da će se organizovati i zahtevati preuzimanje odgovornosti. I naravno da će uživati našu punu podršku u konkretizovanju te priče", zaključuju evropski izaslanici, jasno stavljajući do znanja Beogradu i Prištini da zbog odbijanja predloga mogu očekivati i nerede na ulicama podržane sa Zapada.

Novi susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija zakazan je za 18. mart u Ohridu. 

image
VV inauguration
banner