Srbija i Balkan

EU sprečila "Kosovo" da bez fusnote učestvuje na konferenciji

Prištinska delegacija je promenila tri aviona, ali bez "zvezdice", nije mogla da uđe na skup zbog koga se toliko namučila
EU sprečila "Kosovo" da bez fusnote učestvuje na konferenciji© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

Evropska unija sprečila je danas ministra finansija privremenih institucija Prištine Hekurana Muratija da učestvuje na donatorskoj konferenciji za Tursku i Siriju u Briselu, insistirajući da tzv. Kosovo mora da bude predstavljeno uz fusnotu.

Murati je to objavio na svom Tviter nalogu, uz ocenu da je tzv. Kosovo u Briselu "nije poštovano na pravi način".

"Nažalost, moja zemlja nije mogla da učestvuje i da doprinese zbog nekorektnog i diskriminatorskog tretmana organizatora, koji su insistirali na korišćenju zvezdice, suprotno slovu prvobitnog Briselskog sporazuma i duhu današnje konferencije", požalio se on, a preneo "Reporteri".

Muratiju je teško palo i što je prištinska delegacija promenila tri aviona da bi stigla u Brisel kako bi prisustvovala donatorskoj konferenciji podrške građanima Turske i Sirije pogođenim razornim zemljotresima. Ali, na događaj nije mogla da uđe.

Samoproglašenu nezavisnost "Kosova", inače, nije priznalo pet država članica EU.

Prema ranijem dogovoru, Kosovo je na regionalnim skupovima predstavljeno sa zvezdicom i fusnotom koja glasi: "Ovo određivanje ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i sa mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova".

image