Srbija i Balkan

Kurti: Očekujem da međunarodna zajednica osudi ponašanje Srbije

Umesto da raspravljaju zašto Srbija ne potpisuje, oni pitaju kada ćete osnovati ZSO, revoltiran je premijer privremenih prištinskih institucija
Kurti: Očekujem da međunarodna zajednica osudi ponašanje Srbije© Tanjug/AP Photo/Virginia May

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zatražio je od međunarodne zajednice da osudi ponašanje Srbije, jer, prema njegovom mišljenju, Beograd nije konstruktivna strana u pregovorima, prenosi "Albanijan post".

"Ja sam jedini na briselskim sastancima koji daje predloge", naveo je Kurti.

"Očekujem da međunarodni faktor osudi ponašanje Srbije, koja na sastancima kaže da ne potpisuje, a između sastanaka kaže da ništa ne sprovodi", zatražio je.

Govoreći o sastanku u Ohridu u Severnoj Makedoniji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, on je novinarima izjavio da je za njega ono što se dogodilo u Ohridu - dogovor.

"Sprovođenje ovog sporazuma trebalo je da počne još juče, jer i u planu implementacije stoji da postoji rok kada sporazum treba da počne da se primenjuje. I osnovni sporazum i plan implementacije su već usaglašeni. Za nas je ovo dogovor", rekao je Kurti.

Prema rečima premijera privremenih prištinskih institucija, sva pitanja o implementaciji sporazuma postignutog u Briselu i Ohridu treba da budu upućena Beogradu, a ne Prištini.

"Sada lopta ne bi trebalo da bude u dvorištu 'Kosova' i tražim doprinos svih. Lopta je u dvorištu Srbije, zašto se ne potpisuje? Umesto da raspravljaju zašto Srbija ne potpisuje, oni pitaju kada ćete osnovati Zajednica srpskih opština. Zato je važno ostati lojalan interesima 'Kosova', sva pitanja sada treba da budu u Beogradu", poručio je Kurti.

Upitan, između ostalog, i za član 7 evropskog plana za KiM u kome se pominje samouprava srpske zajednice, on rekao da je "to formulacija koja veoma verno i precizno pripada Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina, prema Savetu Evrope".

Povodom ratifikacije sporazuma u ​​prištinskom parlamentu, on je rekao da prvo mora da bude potpisan sporazum između "ugovornih strana" da bi se o tome raspravljalo u skupštini. Ostavio je mogućnost da sporazum uopšte i ne bude potpisan.

"Smatram da i o tome treba razgovarati u Skupštini, ali moramo voditi računa da džabe ne potpisujemo sporazume koje ne možemo sami da sprovedemo. Dogovor će morati da se sklopi sa drugom stranom", istakao je Kurti.

image