Srbija i Balkan

Rama je malo nervozan: Gutereš da objasni zašto je upotrebio naziv "Sporazum Beograda i Prištine"

Albanski premijer tvrdi da je pravi naziv dokumenta "Sporazum o putu normalizacije odnosa između 'Kosova' i Srbije"
Rama je malo nervozan: Gutereš da objasni zašto je upotrebio naziv "Sporazum Beograda i Prištine"© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Premijera Albanije Edija Ramu nasekiralo je što je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš sporazum o normalizaciji odnosa, nazvao sporazumom između Beograda i Prištine. Zato je od njega zatražio da objasni zašto se poslužio tom sintagmom.

Rama je, naime, na Tviteru ustvrdio da je zvaničan naziv tog dokumenta "Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije" i ocenio da bi bilo neprihvatljivo ako Gutereš namerno nije upotrebio "pravi naziv".

"Beograd i Priština?! Ozbiljna greška ili lapsus? Njegov zvanični naziv je 'Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije' i bilo bi neprihvatljivo da generalni sekretar namerno nije upotrebio pravi naziv. Molimo vas da odmah date pojašnjenje", naveo je Rama na Tviteru.

Ramu je, inače, namučila izjava generalnog sekretara UN u kojoj je on pozdravio, kako je naveo, sporazum između Beograda i Prištine, navodeći da da strane moraju da rade "brzo" i "u dobroj veri" da "materijalizuju sve svoje obaveze iz dogovora".

image