Srbija i Balkan

Sijarto u Sarajevu: Ko misli da sankcije rešavaju probleme nema pojma

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da BiH može da računa na interesovanje Mađarske da proces pridruživanja EU bude ubrzan
Sijarto u Sarajevu: Ko misli da sankcije rešavaju probleme nema pojma© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Oni koji misle da sankcije mogu rešiti probleme na Zapadnom Balkanu nemaju pojma, poručio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, nakon sastanka sa kolegom iz Saveta ministara Elmedinom Konakovićem u Sarajevu.

"Vidite da Brisel pribegava sankcijama. Ako pogledamo koliko su sankcije bile uspešne, možemo zaključiti da nikakve mere nisu uspele da dovedu do značajnijih rezultata. Ista je situacija sa briselskim sankcijama. Mi nikako ne pristajemo na to da EU uvede bilo kakve sankcije u odnosu na Zapadni Balkan. Oni koji smatraju da se sankcijama mogu rešiti problemi, oni pojma nemaju kakva je ovde situacija i tako pokušavaju da prikriju svoje neznanje", istakao je Sijarto.

Mađarski diplomata je poručio da je stabilnost BiH od izuzetnog značaja za njegovu zemlju, kao i da očekuje da EU u budućnosti napravi određene korake ka proširenju.

"Mađarska želi da se ubrza proces proširenja Evropske unije, ali dobro znate da u EU postoje zemlje članice koje samo verbalno podržavaju proširenje, ali su uzdržane kada dođe do odlučivanja. Pozivamo članice da prestanu sa onemogućavanjem procesa proširenja EU, jer to za EU i Mađarsku znači bezbednosni rizik", rekao je Sijarto, dodajući da BiH može da računa na interesovanje Mađarske da proces pridruživanja EU bude ubrzan.

Komentarišući odnos Mađarske prema predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku on je rekao je da je nebitno šta on misli o njemu.

"Važno je šta misle ljudi u BiH, a posebno u Republici Srpskoj. Ako sam ja dobro shvatio, u Republici Srpskoj je on ponovo izabran za predsednika i mi to poštujemo i to je veoma važno", naglasio je Sijarto.

image