Srbija i Balkan

Prištinska opozicija kivna na Kurtija: Nemamo nezavisnost, ali imamo ZSO

Kurti je jedan bazični sporazum pretvorio u "samoupravljanje" za Srbe i poseban status Srpske pravoslavne crkve, o kojima se više ne pregovara, jer su usvojeni i moraju biti sprovedeni, rekli su poslanici
Prištinska opozicija kivna na Kurtija: Nemamo nezavisnost, ali imamo ZSO© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas  poslanicima u skupštini, informišući ih o sastanku u Ohridu, da tzv. Kosovo ima svoje zakonske obaveze i da, ako želi da bude međunarodno priznato, ne može da odbije već potpisane sporazume iz Brisela.

Istakao je da je prva tačka aneksa bio "opšti sporazum" i da je vredelo što je "Kosovo" došlo do toga.

"Srbija je u tom sporazumu prihvatila da tretira Kosovo kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice. Iako su oni prihvatili, ja sam skeptičan, ne verujem Srbiji, jer ona teži da predstavlja našu zemlju", naveo je Kurti.

Dodao je da prema sporazumu dogovorenom u Ohridu, Srbija ne sme više da odbija članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama, niti da blokira put Prištine ka Evropskoj uniji.

"Razmenićemo stalne misije u ambasadama. Srbija je sve prihvatila i ovo je de fakto priznanje, jer nam sada i Evropska unija garantuje da će to biti zauvek", kazao je Kurti.

Kako je naglasio, postoje sporazumi iz prošlosti koji moraju da se sprovedu, ali da je on uspeo da izvuče najbolje, a to je samouprava srpske zajednice, bez teritorijalne autonomije i izvršnih ovlašćenja.

"Ono u čemu smo se složili je da će to biti jedno telo čiji zakonski mandat neće izaći iz okvira za zaštitu prava nacionalnih manjina Saveta Evrope. Mi smo otvoreni da gledamo dobre primere iz Evrope, da poštujemo evropski standard i dobre prakse koje nisu zasnovane na teritorijalnosti. Mi smo odlučno protiv etnonacionalizma, teritorijalnog etnonacionalizma jer smo demokratska republika i to je u suprotnosti sa stavovima naše progresivne vlade. Ja nikada, ponavljam nikada, neću razmatrati nijedan model teritorijalne autonomije", rekao je Kurti i podvukao da i "Kosovo" ima svoje zakonske obaveze.

Dodao je i da ne može da izbegne dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o statusu, ali da o tome neće pregovarati za zvaničnim Beogradom.

Opozicija: Kurti kao Tito

Predstavnici prištinske opozicije kritikovali su dogovor iz Ohrida, navodeći da ipak postoji Zajednica srpskih opština kao deo sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Predsednik Demokratske partije Kosova, Memlji Krasnići, rekao je da je uvek postojala Zajednica kao deo sporazuma i dodao da se Kurti ponaša poput bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

"Ipak postoji Zajednica i uvek je bila i kada ste rekli da je nema. Međutim, ova igra rečima ima rok trajanja", poručio je Krasnići Kurtiju i istakao da je time što je obećavao da Zajednica srpskih opština neće postojati na tzv. Kosovu, ugrozio svoje glasače.

Takve preuranjene izjave, smatraju, uticale su i na zapadne pokrovitelje "Kosova".

"I naši međunarodni partneri su izgubili ambicije za sporazumom o međusobnom priznanju, jer su se u poslednje dve godine suočavali sa arogantnom osobom. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su se odrekli finalnog sporazuma", kazao je Krasnići.

Lider Demokratskog saveza Kosova, Ljumir Abdidžiku, izrazio je žaljenje zbog svih ljudi koje je Aljbin Kurti, kako kaže, prevario.

"Prvo je govorio o svojih šest uslova za formiranje ZSO, zatim da će biti sprovedena nakon međusobnog priznanja, a onda u Ohridu razgovara o samoupravljanju srpske zajednice. Kurti je jedan bazični sporazum pretvorio u samoupravljanje za Srbe i poseban status Srpske pravoslavne crkve, o kojima se više ne pregovara, jer su usvojeni i moraju biti sprovedeni", naveo je Abdidžiku.

On je naglasio da "Kosovo nema međusobno priznanje, ali ima sporazum o Zajednici srpskih opština, a da je Srbija obnovila i poglavlje 35".

Šef poslaničke grupe "Alijanse za budućnost Kosova", Besnik Tahiri, zapitao se šta predstavlja reč "samoupravljanje".

"Hajde da budemo ozbiljni, Zajednica je u sporazumu i ona je u Ustavu", rekao je Tahiri i poručio Kurtiju da ne izgubi cilj, a to je međunarodno priznanje od strane Beograda. "Svaki neuspeh Aljbina Kurtija je neuspeh Kosova, koji može da stvori dugoročne posledice po Kosovo", zaključio je Tahiri.

Otišao sa sednice zbog Amerikanaca

Aljbin Kurti sastao se danas sa ambasadorom SAD Džefrijem Hovenijerom.

Službeni automobil američke ambasade u Prištini snimljen je ispred zgrade vlade privremenih institucija u Prištini.

Zbog sastanka sa Hovenijerom, Kurti je napustio sednicu Skupštine na kojoj se razgovaralo, između ostalog, o dogovoru sa Beogradom.

image