Srbija i Balkan

Priština zahvalila NATO-u na agresiji na Jugoslaviju

Bombardovanje 1999. godine je sprečilo "genocid nad albanskim narodom", zbog čega su Aljbin Kurti, Vjosa Osmani i Glauk Konjufca zahvalni na vojnoj intervenciji koja je utrla put ka, kako su naveli, svetloj budućnosti tzv. Kosova
Priština zahvalila NATO-u na agresiji na Jugoslavijuwww.globallookpress.com © © mfa_russia

Na godišnjicu početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije predstavnici privremenih prištinskih institucija zahvalili su se Severnoatlantskom savezu na vojnoj intervenciji 1999. godine u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno oko 4.000 ljudi, među kojima i 89 dece.

Bombardovanje NATO-a (pokrenuto bez odobrenja Saveta bezbednosti) je "zaustavilo genocid nad albanskim narodom", rekao je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i naređao zaslužne za to: u političkom aspektu Bil Klinton, u diplomatskom Medlin Olbrajt, u informacionom Džejms Rubin, a u vojnom Vesli Klark, istakao je Kurti.

"Bombardovanje je zaustavilo genocid nad albanskim narodom od strane fašističkog režima Miloševića. Ovaj čin dao je snažnu podršku našoj zemlji, ne samo u vojnom aspektu, već i u snažnoj potvrdi da je pravo na našoj strani i da je Srbija agresor koji je vršio genocid nad narodom Kosova", rekao je Kurti.

Sličnu poruku uputila je i predsednica privremenih institucija Vjosa Osmani koja je istakla da su se "na današnji dan pre 24 godine, naši saveznici u NATO-u okupili da okončaju brutalnost genocidnog režima".

Osmani je zajedno sa ambasadorima Kvinte odala poštu NATO vojnicima poginulim na Kosovu i Metohiji.

"Intervencija je spasila milione života, ali je takođe utrla put ka svetlijoj, prosperitetnijoj i mirnijoj budućnosti naroda Kosova i regiona. Večno smo zahvalni", napisala je Osmani na Tviteru.

NATO-u se u pesničkom stilu zahvalio predsednik Skupštine u Prištini Glauk Konjufca koji je napisao da je sloboda "zablistala sa razbuktalog neba".

"24 godine kasnije, republika 'Kosovo' je izgrađena na temeljima oslobodilačkog rata OVK, sa mukom naroda i uz pomoć vojne pomoći NATO", poručio je Konjufca, a preneo je Tanjug.

image