Srbija i Balkan

Kurti traži da Zapad izvrši pritisak na Srbiju: Beograd sedi na četiri stolice

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kaže da Zapad mora da pokaže Srbiji da to više nije moguće i da se interesi i vrednosti mogu odvojiti, iako Beograd tvrdi suprotno
Kurti traži da Zapad izvrši pritisak na Srbiju: Beograd sedi na četiri stolice© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bs

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da bi Zapad trebalo da izvrši pritisak na Beograd da prizna nezavisnost takozvanog Kosova i dodao da bi rezultate doneo pritisak posebno Berlina, Pariza i Rima.

"Smatram da je potrebno izvršiti veći pritisak na Beograd, jer je Beograd dokazao da najbolje razume ovaj jezik. Srbija nije demokratska država. Tamo vlast vrši veliki pritisak na svoj narod. Tamo ne prihvataju politički pluralizam, ne poštuju ljudska prava i ne vlada zakon nad politikom, već politika nad zakonom. Dakle, samo zajednički napor, uz dodatni pritisak i Brisela i Vašingtona, ali rekao bih posebno Berlina, Pariza i Rima, mogao bi doneti rezultate", rekao je Kurti, a preneo "Reporteri".

Kako je kazao, pritisak je neophodan jer "autokrate shvataju velikodušnost i plemenitost kao strah ili slabost druge strane".

"Šta god da Evropska unija ili Sjedinjene Američke Države sada kažu Beogradu, biće dovoljno hrabri da traže više, da se ne odriču 'Kosova' i da dobiju sredstva od Evropske unije", dodao je Kurti.

On je optužio Srbiju da sedi na četiri stolice.

"U ove dve godine Srbija je posebno imala za cilj da dobije novac od Evropske unije, naoružanje od Rusije, investicije iz Kine i toleranciju od Sjedinjenih Američkih Država. Dakle, na neki način sedi na četiri stolice", rekao je Kurti.

Zapad, kako kaže, mora da pokaže Srbiji da to više nije moguće i da se interesi i vrednosti mogu odvojiti, iako Beograd tvrdi suprotno.

image
VV inauguration
banner