Srbija i Balkan

RT Balkan u Zeti: Dok smo živi ne možemo sprati ljagu koju nam je Milo ostavio

"Milo je nekad pobeđivao  u Zeti zato što se predstavljao kao Srbin, kao vernik, ali, kako je vreme prolazilo on je menjao ploču pa smo se i mi menjali prema njemu", kaže Savo Klikovac iz Zete
RT Balkan u Zeti: Dok smo živi ne možemo sprati ljagu koju nam je Milo ostavio© Зоран Шапоњић

Savo Klikovac bez ikakve dileme očekuje da će u njegovoj Zeti sutra ubedljivo pobediti Jakov Milatović. I to 85 prema 15 posto. U Crnoj Gori, biće, siguran je Savo, najmanje 60 prema 40 posto u korist Jakova.

"Za nas u Zeti, kao sto posto pravoslavnoj sredini koju, ne bez razloga, zovu 'srpska Sparta', što se tiče Jakova bitno je što je on vernik Srpske pravoslavne crkve, što je krstio decu u SPC, što je čovek koji je povećao plate, povećao budžet, nije lopov, nije prevarant, momak koji je završio fakultet sa prosekom deset i što sem svog maternjeg jezika, srpskog, govori još tri strana jezika. I, mislim da je ovom zlu, ovoj pošasti od Mila Đukanovića, posle 31 godinu vreme ne da se povuče, nego da izgubi kako je i zaslužio", veli Klikovac.

A što se tiče Mila, "za njega u Zeti neće glasati", nabraja Klikovac, zato što je "rušitelj svetinja, zato što je promenio deset kapa i kapica za svoje vladavine".

„Bio je i veliki Srbin, šešeljevac, onda je bio veliki Albanac, tačijevac, jedno vreme bio je veliki Crnogorac, komita, a sad da ga pitamo, ne bi ni on znao da nam reče šta je po naciji", reči su Klikovca.

Klikovci su stara porodica, staro stablo, vekovima u Zeti, rodom iz Kuča, odakle su zbog krvne osvete morali u ovaj kraj i ovde su već 300 godina. Klikovci su od Drekalovića, neki njihov daleki predak ubio je Turčina,  i onda su morali u Zetu, jedan od njih je klicao dok je pevao pa je familija po njemu dobila prezime Klikovci.

Savo se bavi poljoprivredom, proizvodi dinje, lubenice, tikvice, patlidžan, kupus.

"Pod njihovom vladavinom tri uvoznika u Crnoj Gori bili su bogatiji od svih poljoprivrednih proizvođača u ovoj državi. Kad sam se pojavio na jednoj privatnoj televiziji i počeo da pričam o tome, o uvozničkom lobiju, pokušali su da me ućutkaju, palili moje proizvode, moj znoj, moj trud. Neko dođe u ponoć, kad familija spava, kako rade samo kukavice i beskičmenjaci, i zapali našu muku. Stavili su mi tako poruku da ćutim, da ne pričam, ali, nisu me zaplašili. I sad kažem da su oni lopovi, mafijaši i grobari Crne Gore", veli Klikovac.

Bila je to, kaže, poruka lične prirode da stane, a on je drugi dan nastavio, pričao još više.

"Mene, ispravnog čoveka, može samo Bog da zaplaši", kaže.

Priča dalje, "da bi se za vreme Mila i DPS-a zaposlio u državnu firmu, mogao si da imaš prosek šesticu, ali je bilo bitno da imaš člansku kartu".

"A da imaš prosek deset, kao Jakov,  a nemaš člansku kartu, onda ništa od posla. To je tako bilo 30 godina, plašili narod otkazima, i, iskren da budem, veru i hrabost vratio nam je naš mitropolit Amfilohije, on je sa nas skinuo strah, vratio nas Bogu, veri", opisuje Klikovac.  

I on i njegova porodica sutra će, otvoreno kaže, glasati za Jakova.

"Imao sam samo dve godine kad je on počeo da vlada, ali, kad je počeo da vlada tada je Milo bio Srbin. Veliki patriota... Pobeđivao je u Zeti zato što se ovde predstavljao kao Srbin kao vernik, ali, kako je vreme prolazilo on je menjao ploču pa smo se i mi menjali prema njemu. A što se tiče poštenog čoveka, seljaka, domaćina, Zeta je u Crnoj Gori broj jedan što se tiče poštenih i časnih ljudi. Sad u Zeti da staneš pred bilo čiju kuću, ne može niko da ostane ni gladan ni žedan, čak će i smeštaj imati ako je u nevolji, 99 posto Zećana svakome će izaći u susret. Takvi smo ljudi", kaže Klikovac. 

Milo je prvu veliku grešku, nastavlja, napravio priznanjem lažne države Kosovo.

"Mi u Zeti smatramo da je Kosovo Srbija, da su Metohija i Skadar duša Crne Gore. To mu nikad nismo niti ćemo oprostiti, to je bila kap koja je prelila čašu. I rezultat 81 prema 19 posto u prvom krugu izbora, a sutra će njegov poraz ovde biti još ubedljivi, posledica su toga što je učinio", reči su Klikovca.
Bez trunke premišljanja kaže da je njegova "velika, velika želja da ostavi svoje kosti na Kosovu i Metohiji i da deca koja dolaze po tom pitanju budu mirna u vekove – vekova".

Otkud tako jaka veza Zećana sa Kosovom?

"Zato što smo mi svi sa Kosova! Srbija je Kosovo, Crna Gora je Kosovo, Podgorica i Zeta, Beograd, Niš, sve je to Kosovo. Crkve, manastiri, knez Lazar, sveti Sava, sveti Simeon Mirotočivi, sve je to deo nas, našeg bića. Crna Gora ima 600.000 stanovnika, a bukvalno 400.000 je izašlo kad su bile one svete litije. Iskreno se nadamo da će se i naša braća Srbi iz Srbije jednog dana okrenuti protiv onog zla, one pošasti, okrenuti porodici, tradiciji, veri, a ne da im neke persone britanske i ko zna čije sve vode državu", veli Klikovac.

Oni u Zeti su, nastavlja, bili Srbi, i to po svaku cenu, onda kad je to bilo jako teške.

"Teška vremena baš, šta se sve nije od nas radilo. Nismo ništa mogli da prodamo, bez posla ostajali. Posle 30. avgusta to se promenilo, slava Bogu. Učimo decu da se mole Bogu, šaljemo ih na veronauku, učimo ih šta je Kosovo, šta je Skadar. Tek će generacije koje dolaze biti bolje i jače od nas što smo bili", kaže Klikovac.

Istina, posle 30. avgusta bilo je razočarenja, izneverenih nada.

"Ipak valja imati u vidu da smo mi autentični Srbi iz Crne Gore. Ja sam po državi Crnogorac, po veri pravoslavac, a po naciji sam Srbin. Ovako kao ja 90 posto Zećana će ti reći. Mi ovde u Zeti najviše volimo Milana Kneževića, ali će ti svako reći da bi Milan mnogo više mogao samostalno nego ovako. On je dobar čovek iz poštene familije", reči su Klikovca.

Sutra uveče, ako pobedi Jakov, iz Zete će svakako krenuti kolona automobila pravo pred hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

"Da svi zajedno slavimo, jer, od hrama Hristovog Vaskrsenja je sve i poče%lo. Tu nas je prvi put okupio mitropolit Amfilohije gde on sada počiva, tu je njegov grob, nadam se ćemo ga sutra uveče svi posetiti, zahvaliti se tom velikom čoveku što nas je probudio, što je stavio veru i hrabrost među nas. I, nadam se da će sutra biti stavljen poslednji ekser, ili klinac, kako to ovde kažemo, u kovčeg te nazadne politike, lopovske, mafijaške, nakaradne", kaže Klikovac.

A, ako sutra pobedi Milo, šta će onda Zećani reći?

"Ne može sutra Milo da pobedi! Ne želim ni da mislim o tome. Jednostavno, ne može da pobedi", veli.

Odavno su, nastavlja, Zećani plaćali cenu što se u svakoj kući slavi slava, što se božićkuje, što se slavi Vaskrs.

"Moja porodica platila je veliku cenu. U mojoj porodici poginulo je sedmoro braće od strane komunista, oni što su ostali živi, otišli su na Goli otok, i kad su se vratili ponovo su nalagali badnjake, uprkos špijunima slavili slavu", priča Klikovac.

Prvi put su znali, osetili, nastavlja, da je Milo napravio kardinalnu grešku, onda kada je udario na svetinje.

"Tada smo bili ubeđeni da će doživeti poraz i to se 30. avgusta i dogodilo. Sve je uzeo, potkupio, mislio da je jači od Boga. Krivu kletvu na dom ne ponesi, jer je muka s Bogom ratovati, još davno je Njegoš rekao, a mi samo da budemo ono što je bio Njegoš, što je bio kralj Nikola i ne možemo da pogrešimo", kaže Klikovac.

Savo se opet vraća na temu Kosova, na Milovo priznanje lažne države. To ga boli do srca.

"Vječno je tim potezom pljunuo na Crnu Goru. Dok smo svi mi živi, tu ljagu sa sebe sprati nećemo. Iskreno se nadam da stižu neke nove generacije koje će to promeniti, koje će se izviniti bratskom srpskog narodu. Iako smatram da i u bratskoj Srbiji, što se tiče Kosova, vlast neke stvari ne radi dobro, nego im je bitnije englesko, francusko, nemačko mišljenje od samog Boga. Nadam se da će se jednog dana dozvati u pamet da to ne rade tako", kaže Savo. 

Posebno pominje Aleksandra Avramova, čoveka koji je napisao pesmu Litije, pesmu Dušan silni, Lazaricu.

"To je čovek koga volim kao rođenog brata, i, voleo bi i ovo da izađe, sad da me pozove, bio bih spreman da zajedno sa njim ostavimo naše grešne kosti na Kosovu i Metohiji", kaže.

Sad bi, dodaje, bio spreman do kraja života na hleb i so, da umre samo da se njegov narod ujedini i da vrati ono sveto, Kosovo u sastav Srbije a Metohiju i Skadar u sastav Crne Gore.

"Tada ne bi žalio da umrem drugi dan", kaže on.

image