Srbija i Balkan

Đukanović nakon glasanja: Srbija da prestane da uređuje život Srbima u Crnoj Gori, to je naš posao

Prema Đukanoviću, tenzije oko izbora "malo su podignute, više nego što treba", ali veruje da će do kraja dana sve ostati pod kontrolom
Đukanović nakon glasanja: Srbija da prestane da uređuje život Srbima u Crnoj Gori, to je naš posao© Зоран Шапоњић

Aktuelni predsednik Crne Gore i kandidat DPS-a Milo Đukanović siguran je u svoju pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora, baš kao i njegov protivkandidat ispred Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović, javlja reporter RT Balkan.

"Očekujem pobedu, naravno. O porazu i ne razmišljam. Da li ću čestitati? Zaboga? Pa, jesmo li čestitali 30. avgusta? Ja predstavljam tu Crnu Goru", poručio je danas u Podgorici, pošto je glasao u OŠ "Savo Pejanović" aktuelni predsednik Crne Gore odgovarajući na pitanje novinara.

Prema Đukanoviću, tenzije oko izbora "malo su podignute, više nego što treba", ali, one veruje da će do kraja dana sve ostati pod kontrolom. 

Na optužbe Milatovića da će aktuelni predsednik biti kriv za incidente ukoliko do njih u izbornom danu dođe, Đukanović odgovara sarkastično: "Naravno, svakom svojom izjavom pa i ovom koju slušate baš podižem tenzije".

Đukanović je dodao da najave "o mogućim opstrukcijama izbornog procesa ne uzima previše ozbiljno", da su u pitanju "najave neozbiljnih ljudi".

Što se tiče, odnosa sa Srbijom, Đukanović kaže da će ti  odnosi "biti onakvi kakvi treba da budu i onakvi kakvi su i sa drugim susedima i državama u regionu". "Mogu da budu bolji, naravno. Što se mene i Crne Gore tiče to je kucanje na otvorena vrata. Srbija će unekoliko morati da promeni svoj odnos prema susedima, posebno prema Crnoj Gori, u smisli da prestane sa intencijom da uređuje život Srbima u Crnoj Gori", rekao je on.

"Srbima u Crnoj Gori, kao i drugim građanima, život mora da uređuje Crna Gora i to je slovo 'A' u azbuci suverenosti jedne države. Crna Gora se nikada nije ni pokušala umešati u uređivanje života bilo kom svom državljaninu ili čoveku poreklom iz Crne Gore koji živi u drugoj državi", dodao je.

"Uvek su od nas imali jasno uputstvo, država u kojoj živite vaš je životni izbor, prema tome - poštujte tu državu, poštujte ono što je njena državna politika, a u Crnoj Gori ste uvek dobrodošli a nipošto da mi supstituišemo ono što treba da radi država u kojoj živite", naveo je Đukanović. 

Rekao je da veruje "da će ovi izbori biti iskorišćeni da Crna Gora najavi svoj povratak na put evropskog razvoja".

"Takođe očekujem i da ćemo na parlamentarnim izborima 12. juna utvrditi takvu nameru i verujem da počinje novo i bolje vreme u kome će Crna Gora nastaviti da se kreće ka svom evropskom cilju", rekao je Đukanović. 

image