Srbija i Balkan

U isto vreme plasirali laži: Sa 20 potpisa pokušavaju da sruše istinu o trgovini organima na KiM

Izveštaj Dika Martija je iscrpan i dobro utemeljen, a on je i bio osnov za pokretanje Specijalizovanog suda koji sada sudi liderima terorističe OVK; Bio bi presedan da Savet Evrope poništi rezoluciju koju je doneo
U isto vreme plasirali laži: Sa 20 potpisa pokušavaju da sruše istinu o trgovini organima na KiM© AP Photo/Peter Dejong

Zvanična Tirana ne odustaje od pokušaja da u Savetu Evrope sruši izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i u Albaniji, piše "Kosovo onlajn".

Albanski premijer Edi Rama objavio je juče, na dan početka suđenja liderima OVK, da su skupljeni potpisi u Parlamentarnoj skupštini SE za novu rezoluciju, kojom bi se osporio Martijev dokument iz 2011, a u kojem je OVK optužena za ove zločine.

Tajming nije slučajan, kažu sagovornici portala "Kosovo onlajn", objašnjavajući da je upravo izveštaj Martija i inicirao formiranje Specijalizovanog suda pred kojima se sada sudi liderima OVK.

Dodaju da bi bio nezapamćen presedan kada bi Savet Evrope poništio ili revidirao rezoluciju koju je doneo.

U Hagu je jutros nastavljeno suđenje vođama takozvane OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Nekadašnji lider OVK i predsednik "Kosova" Hašim Tači nastavio je da negira krivicu i tokom današnjeg obraćanja sudu, izjavio je da "Žuta kuća" nikada nije postojala, ni trgovina organima, kao i da očekuje da će biti oslobođen i svih drugih optužbi.

Tači je rekao da, kada se pre 13 godina pojavio izveštaj Dika Martija u medijima, kako je naveo ti dramatični navodi, da su OVK i on lično trgovali organima odmah je tražio od međunarodne zajednice da se sprovede nezavisna istraga.

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je najviše pomogao u sačinjavanju izveštaja Dika Martija o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, kaže da se i u Tirani i u Prištini od otkrivanja ovih zločina bore svim sredstvima da ih opovrgnu i da sruše Martijev izveštaj.

"Kao neko ko je radio na istrazi ovih zločina, tvrdim da je izveštaj dobro utemeljen. 'Žutu kuću' smo mi radili, prikupili smo informacije o ukupno 12 lokacija na kojima se nalaze posmrtni ostaci. Tražio sam da to zajedno istražimo sa albanskim nadležnim organima, odbili su i onda sam se obratio Savetu Evrope. Dik Marti je potvrdio sve ono što smo mi i našli. Na osnovu toga je i formirano specijalizovano veće za zločine OVK", kaže Vukčević.

Zašto trgovine ljudskim organima nema u optužnici po kojoj se sada sudi Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadri Veseljiju, Vukčević ne zna.

"Postoje i te kako ozbiljni dokazi o ilegalnoj trgovini ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu", kaže Vukčević.

Sagovornik portala "Kosovo onlajn" ukazuje i da je besmisleno da se albanski parlament meša u rad suda i da donosi rezolucije kojim bi se osporavao izveštaj o trgovini ljudskim organima.

Skupština Albanije je, naime, krajem jula 2022. usvojila rezoluciju kojom se traži preispitivanje odluke kojom je Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila izveštaj o trgovini organima.

Albanski premijer Rama o tome je govorio pred SE u Strazburu prošlog novembra, gde je tražio da se odbace optužbe za trgovinu ljudskim organima i kritikovao navode iz knjige bivše glavne tužiteljke haškog tribunala Karle del Ponte o zločinima OVK. Delegacija Srbije u PSSE je tada oštro reagovala na Ramino istupanje.

Potpredsednica Skupštine Srbije i članica srpske delegacije u PSSE Elvira Kovač kaže da "nije teško skupiti 20 potpisa poslanika u skupštini Saveta Evrope", koliko je potrebno da bi se pokrenula neka inicijativa.

"Za podnošenje zahteva da se razmotri neka inicijativa, potrebno je 20 potpisa, uz uslov da paraf na to stave članovi najmanje nekoliko delegacija, dve političe grupe i pet zemalja. Procedura je takva da onda njihov zahtev ide na sto Biroa PSSE, koji donosi odluku šta će sa tim biti. Biro može to samo da primi k znanju i da sa tim ne uradi ništa, ili da naloži da se po tom pitanju pripremi neka informacija ili eventualno da se nekom od komiteta dodeli zadatak da o tome iznese mišljenje", kaže Kovač.

Ona navodi da je sledeća sednica Biroa PSSE zakazana za 24. april i smatra da je teško da će se zahtev Albanije tog dana naći na dnevnom redu.

Podseća da je na osnovu izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima, PSSE usvojila rezoluciju za koju je glasalo 169 poslanika iz 47 zemalja.

"Nikad se ranije nije desilo da PSSE preispita neku svoju rezoluciju. To bi zaista bio presedan", kaže Kovač. 

Advokat Zoran Živanović, branilac u procesima protiv Srba u Haškom tribunalu, ističe da je rušenje rezolucije SE o trgovini ljudskim organima pokušaj albanske države, na čijoj teritoriji su se dešavali ti zločini, da sa sebe "skine mrlju".

"S druge strane, ovo je pokušaj da se sa Kosova skine mrlja kao sa 'države' koja je nastala na strašnim zločinima i čiju su 'slobodu' izvojevali pripadnici OVK, koji su takođe činili strane zločine", kaže Živanović.

On naglašava da od kad je izveštaj Martija usvojen u SE i data preporuka da se sve države sarađuju na daljim istraživanjima, albanska strana i kosovske vlasti su nastojale da tu rezolucije obesnaže.

Živanović dodaje da je izveštaj Dika Martija dosta iscrpan i da su sprovođene istrage na tlu Albanije i od strane nezavisnih organa. Dodaje da je Marti u dokumentu opisao mesta gde su organi vađeni, tragove koje su nalazili, razne medicinske instrumente, naveo je izjave svedoka koji su dovozili žrtve.

"Nažalost, iz nekog razloga nisu pronađeni dokazi koji direktno povezuju čelnike OVK sa ovim zločinima. Našli su ljude koji su vršili prevoz stradalnika, razvozili organe, ali niko od njih nije hteo da otkrije ko su nalogodavci, čak i po cenu da sami budu osuđeni", kaže Živanović.   

image