Srbija i Balkan

Haški sud: Priština da osnuje fond za ratnu odštetu

Odbranu Hašima Tačija i saučesnika finansira vlada tzv. Kosova i u tu svrhu uloženo je više od deset miliona evra.
Haški sud: Priština da osnuje fond za ratnu odštetu© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Veće Specijalizovanog suda u Hagu kojim predsedava sudija Mapi Velt Folija odlučilo je juče da Saljih Mustafa plati odštetu u iznosu od 207.000 evra za ukupno osam žrtava zlostavljanja u logoru takozvane Oslobodilačke vojske Kosova na imanju u Zlašu.

Mustafa je, inače zbog ubistva i zlostavljanja albanskih političkih neistomišljenika u logoru kod Prištine, aprila 1999. godine, osuđen pred tim sudom na 26. godina zatvora.

Sud je, kako navodi "Politika" pozvao i takozvano Kosovo da uspostavi novi sistem za isplaćivanje odštete žrtvama rata iz nadležnosti suda u Hagu i preporučio osnivanje fonda iz kojeg bi takozvana država finansirala svoje obaveze samostalno ili uz pomoć međunarodnih donatora.

Iako je za isplatu, odlukom suda, odgovoran Mustafa, zbog njegovog slabog imovnog stanja, da se uključe u proces reparacije pozvani su i državni organi.

"Kosovo" nije preduzelo nikakve mere kako bi se spremilo da isplaćuje reparacije u postupcima iz nadležnosti ovog suda, ali jeste predvidelo da pomaže odbrane osumnjičenih i optuženih u procesima za ratne zločine.

Panel smatra da se na taj način zakonima na "Kosovu" vrši diskriminacija žrtava rata, koje imaju pravo na delotvornu pravnu zaštitu prema ustavu, rekla je sudija Vel Folija, koja je predsedavala i veću u krivičnom postupku protiv Mustafe.

Na tu presudu uložio je žalbu.

"Prilikom uspostavljanja takvog sistema treba voditi računa da bude finansiran iz budžeta 'Kosova' iz kog se finansiraju i odbrane optuženih. Ukoliko žrtve ne budu mogle da ostvare pravo na reparaciju, to pravo će biti obesmišljeno. Zato predlažemo da se osnuje fond za slučaj da Kosovo svoje obaveze ne ispuni. Taj fond mogu finansirati države donatori i samo 'Kosovo'", kazala je sudija.

Izricanjem ovog naloga, objasnila je, prestaje nadležnost tog suda kada je reč o isplati reparacije.

Najavila je da će predsednica Specijalizovanih veća u Hagu odrediti državni organ za praćenje i nadzor.

"Ova presuda je prekretnica za Specijalizovana veća i to je prvi nalog za reparaciju, što je od suštinske važnosti za vršenje pravde. Proističe iz osuđujuće presude izrečene 16. decembra 2022. godine, kojom je Mustafa osuđen po tri tačke optužnice za ratne zločine 1999. godine na imanju u Zlašu. Sud je u toku tog postupka odlučio da, u slučaju osuđujuće presude, sam donese odluku o reparaciji i da ne upućuje žrtve da povedu parnicu na 'Kosovu'", navela je ona.Svrha reparacije, kako je dodala, nije smo kazna već i nadoknada štete žrtvama.

Imajući u vidu obim i stepen štete, sud je za trojicu oštećenih prihvatio da im bude isplaćena odšteta od 30.000, 80.000 i 60.000 evra. Porodice ubijenih zatočenika dobiće reparaciju po 10.000 evra, 5.000, odnosno 2.000 evra.

"Mustafa ne raspolaže ovim sredstvima, pa je zatražena evidencija o njegovoj imovini", rekla je sudija i dodala da je dužan da isplati pun iznos.

Pravo na reparaciju imaće i 140 žrtava u postupku protiv Hašima Tačija i saučesnika. Njihovu odbranu, inače, finansira vlada tzv. Kosova  i u tu svrhu uloženo je više od deset miliona evra.

image