Srbija i Balkan

Hilov ručak sa Krasnićijem i zločincima OVK

Sastanak američkih zvaničnika s pripadnicima tzv. OVK, na kome tadašnji američki ambasador u Skoplju opušteno sedi za trpezom s teroristima, održan je u Dragobilju kod Orahovca 1. januara 1999
Hilov ručak sa Krasnićijem i zločincima OVK© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Na suđenju četvorici lidera tzv. OVK u Specijalnom sudu u Hagu – Hašimu Tačiji, Kadriju Veseljiju, Redžepu Selimiju i Jakupu Krasnićiju – Tužilaštvo je pokazalo fotografiju na kojoj je sadašnji ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil u društvu terorista, što ide u prilog tome da je imao bliske veze sa zloglasnom "Oslobodilačkom vojskom Kosova", koja je u to vreme bila na listi terorističkih organizacija i u Americi.

Snimak je nastao 1. januara 1999. i na njemu se, osim Hila, vide i Volfgang Petrič, zatim u uniformama Jakup Krasnići sa amblemom OVK na ruci, Sokolj Bošota i Ram Bulja, koji su pripadali dreničkoj operativnoj zoni, pišu "Večernje novosti".

Sastanak američkih zvaničnika s pripadnicima tzv. OVK, na kome tadašnji američki ambasador u Skoplju Hil opušteno sedi za trpezom s teroristima, održan je u Dragobilju kod Orahovca.

Na suđenju u Hagu je rečeno da je Vašington činio mnogo da se u Prištini formira jedinstvena vlada svih Albanaca i da je to forsirala državni sekretar SAD Madlen Olbrajt. Međutim, problem je bio, pišu "Novosti", to što neke političke vođe Albanaca na Kosovu nisu bile za rat i posebno za saradnju s tzv. OVK, koja je ipak nametnuta kao lider.

U sudnici je navedeno i da je 1998. OVK bila razbijena i uništena na prostoru KiM, kao i da su njihovi brojni pripadnici i vođe pobegli u inostranstvo.

A tada se ambasador Hil sastaje i ruča s Krasnićijem, kojem se sada sudi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti nad civilima.

"Novosti" podsećaju i da to nije jedinio Hilovo druženje s pripadnicima OVK – 26. juna 1998. bio je na prištinskim barikadama i razgovarao s komandantom Ćerćezom (Isak Musliju, zapovednik operativne zone Lapušnik i istoimenog logora), kojem je kasnije suđeno u Hagu za zastrašivanje, zatočavanje, prebijanje i ubijanje srpskih i albanskih civila, ali je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Hil je, prema arhivskim beleškama srpskih službi, bio u Prištini i 24. jula 1998, gde je razgovarao sa albanskim liderima Ibrahimom Rugovom, Vetonom Suroijem i Mehmetom Hajrizijem oko dogovora da se stvori jedinstveni albanski blok za pregovore sa Srbima oko rešavanja kosovske krize.

Hil je inače nastavio tamo gde je stao izaslanik predsednika SAD Bila Klintona Ričard Holbruk, prvi američki zvaničnik koji se sastao s teroristima OVK, o čemu svedoči već čuvena fotografija od 24. juna 1998. iz Junuka sa izuvenim Holbrukom pored teroriste koji drži "kalašnjikov".

image