Srbija i Balkan

Cvijanović zahtevala: BiH da glasa protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope

Kabinet predsedavajuće Predsedništva BiH zatražio je od predstavnika BiH pri Savetu Evrope i da prilikom utvrđivanja Dnevnog reda predmetne sednice treba da glasa protiv predloženog Dnevnog reda
Cvijanović zahtevala: BiH da glasa protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope© Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, uoči sednice Komiteta Saveta Evrope, uputila je jasnu instrukciju da predstavnik BiH treba da glasa protiv otpočinjanja procedure povodom zahteva za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope.

Cvijanović je podsetila da BiH nije priznala nezavisnost tzv. Kosova.

"Shodno prethodno navedenom predstavnik BiH na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope prilikom utvrđivanja Dnevnog reda predmetne sednice treba glasati protiv predloženog Dnevnog reda", navedeno je u instrukciji Cvijanovićeve.

Takođe, uvažavajući zvaničnu poziciju BiH spram nezavisnosti tzv. Republike Kosovo Kabinet predsedavajuće Predsedništva BiH zatražio je od predstavnika BiH pri Savetu Evrope da glasa protiv otpočinjanja procedure povodom zahteva za članstvo tzv. Republike Kosovo u Savetu Evrope.

Zamenik ambasadora BiH u Strazburu Tanja Milašinović Martinović bila je juče uzdržana prilikom glasanja u Savetu Evrope o ulasku samoproglašenog Kosova u ovu organizaciju, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik takav postupak ambasadora BiH u toj organizaciji ocenio je kao dokaz stalnog kršenja Dejtonskog sporazuma i Ustava te države.

Ambasador BiH u Savetu Evrope Orlić je rekao da je Milašinović bila uzdržana u skladu sa instrukcijama Ministarstva spoljnih poslova BiH.

image
VV inauguration
banner