Srbija i Balkan

Medicinska sestra u GAK "Narodni front" na TikToku prenosila porođaj: Slučajno uključila kameru?

Uprava GAK "Narodni front" saopštila je da je ova medicinska radnica urgentno suspendovana, a ministarka Danica Grujičić smatra da bi zaposlena instrumentarka trebalo ponovo da prođe stručnu procenu
Medicinska sestra u GAK "Narodni front" na TikToku prenosila porođaj: Slučajno uključila kameru?Getty © Annice Lyn

Uprkos meri zabrane upotrebe mobilnih telefona u porodilištu i operacionoj sali, medicinska sestra iz Ginekološko akušerske klinike GAK "Narodni Front" noćas je na društvenoj mreži TikTok uživo prenosila porođaj iz operacione sale.

Odmah danas odreagovala je uprava GAK "Narodni front" saopštenjem u kome se ističe da je medicinska sestra urgentno suspendovana, kao i da je protiv nje pokrenut disciplinski postupak. Oglasila se i instrumentarka koja je na nalogu na TikToku objavila saopštenje u kojem je navela da joj je kamera slučajno ostala upaljena.  

"Medicinska sestra koja je napravila ozbiljnu povredu radnih dužnosti i obaveza kao i profesionalne etike je odmah po hitnom postupku suspendovana, a pokrenut je i disciplinski postupak", navodi se u saopštenju GAK "Narodni front".

Iz Uprave te klinike naglašavaju da su zgroženi ovim činom i da najstrože osuđuju postupak medicinske sestre.

Oni su naglasili da se zahvaljuju svima koji su blagovremeno ukazali na kršenje pravilnika, kako bi mogli da pravovremeno odreaguju i preduzmu sve neophodne mere da se tako nešto nikad ne ponovi. Takođe su podvukli da mera zloupotrebe mobilnih telefona u porodilištu i operacionoj sali ostaje na snazi.

Oglasila se i dotična medicinska sestra koja je na TikToku objavila je izjavu kojom objašnjava da je snimak nastao slučajno.

"Svi smo svesni da je zabranjena upotreba mobilnog u sali, ali kako su nas pozvali za hitan carski rez, ostavila sam prislonjen telefon o rešetku za rukavice, nesvesna da se upalila kamera koja je prenosila uživo snimak na TikToku", objasnila je ona i dodala da je poslednje pre ulaza u salu gledala sadržaj na toj društvenoj mreži, te da joj je duboko žao što je posle 14 godina koje je provela na poziciji instrumentarke, napravila nenamernu, spontanu grešku.

Advokatica: Odgovornost je na čitavoj ustanovi

Advokatica Jelena Stanković koja se u svojoj karijeri sve češće susreće sa slučajeva akušerskog nasilja, za RT Balkan kaže da iako ne znamo tačne okolnosti pod kojima se porođajni čin odigrao, sumnja da je medicinska radnica imala dozvolu pacijentkinje.

"Ne verujem da je snimanje bilo ovlašćeno, ali čak i da jeste, u ovom slučaju bi trebalo da posledice i odgovornost snosi čitava ustanova, a ne samo pojedinac. Potrebno je da u GAK "Narodni front" uđu interna i eksterna inspekcija ministarstva zdravlja i da utvrde šta se tačno desilo", navodi Stanković.

Ukoliko je snimak zabeležen i objavljen bez saglasnosti porodilje, ona može da uputi i pojedinačnu tužbu protiv medicinske sestre i bolnice.

"Došlo je do povrede intime pacijentkinje i njene privatnosti, a zbog duševnog straha i boli može da traži i materijalnu odštetu. Porođaj je intiman čin i niko ne želi da ga gledaju milioni nepoznatih posmatrača", zaključila je advokatica.

Ministarka Grujičić: Skandalozan postupak medicinske sestre

Ministarka zdravlja Danica Grujičić za RT Balkan je rekla da potpuno pozdravlja odluku direktora GAK "Narodni front" da suspenduje medicinsku sestru.

"Smatram da je neetički da bilo koji zdravstveni radnik koristi društvene mreže kako bi prenosio ono što se dešava u operacionoj sali. Takvo narušavanje intime pacijenata je u svakom smislu skandalozno. Ne mogu da verujem da je nekome ko se bavi ovim poslom palo na pamet da uradi tako nešto. Verujte da me čudi i to što niko od kolega nije odmah reagovao kada je primetio da sestra snima operacionu salu i ono što se dešava u njoj", izjavila je ministarka zdravlja.

Grujičić smatra da je takođe potrebno da medicinska radnica posle ovakvog postupka ponovo prođe i stručnu procenu da li može da se bavi ovom profesijom.

image