Srbija i Balkan

Veliki broj mladih ispred OŠ "Vladislav Ribnikar": Najveći strah - da se krvav pir ponovi (FOTO)

Deca i tinejdžeri okupljaju se ispred škole na Vračaru u Beogradu kako bi odali poštu žrtvama jučerašnje tragedije
Veliki broj mladih ispred OŠ "Vladislav Ribnikar": Najveći strah - da se krvav pir ponovi (FOTO)© РТ Балкан/ Дарја Балшић

Nekoliko hiljada mladih, dece i tinejdžera, okupilo se danas ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, gde pale sveće i ostavljaju bele ruže.

Među okupljenima nalaze se i učenici škole u kojoj se u sredu ujutro dogodila pucnjava kakva se ne pamti na ovim prostorima.

Pojedina deca komentarišu da su u prvi mah pomislili da su na vrata učionice došli teroristi.

Mladi i stari iskazali su bojazan da bi ovakav incident mogao da se ponovi. 

Skup ispred škole, tokom kog će mladi odati počast žrtvama jučerašnje tragedije, počeo je u 14 sati.

Veliki broj okupljenih u redu čeka da oda poštu i oprosti se od stradalih.

Kako javlja reporterka RT Balkan, na ulazu u osnovnu školu nalaze se dva pripadnika MUP-a, dok je ulaz iz ulice Svetozara Markovića ograđen policijskom trakom.

Trinaestogodišnji K. K. juče je ubio školskog čuvara i osmoro svojih vršnjaka u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu.

Okupljeni su zapalili sveće i ostavili cveće i na Cvetnom trgu, nedaleko od osnovne škole u kojoj se dogodila tragedija.

Pored cveća i sveća, mladi ostavljaju i poruke, crteže, plišane igračke, slatkiše.

Solidarnost se oseća na svakom koraku. Tako je npr. radnik JKP "Gradske čistoće", iako danas nije na dužnosti, pomogao je građanima u pomeranju cveća i sveća kako se različiti predmeti građana ne bi zapalili. 

Srpska trobojka na okolnim institucijama spuštena je na pola koplja.

Šta su sve poručili okupljeni

Jedan stariji gospodin rekao je da roditelji dečaka moraju da odgovaraju kao i da on mora da bude smešten u odgovarajuću instituciju.

"Ja sam zaprepašćen, to je za svaku osudu, ne znam šta da kažem boli me duša za tom decom, mislim da roditelji tog dečaka moraju da odgovaraju i da on više nije za slobodu", rekao je on.

Jedna profesorka ispred hrama objašnjava da se škola mnogo promenila i da profesori nemaju ulogu kao nekada. Ona tvrdi da država mora da promeni sistem, jer kako dodaje, ne veruje da se ovako nešto neće dešavati i ubuduće, kao i da roditelji moraju više da se bave decom.

"Ovo je sve nas potreslo i nastavnike, bilo bi sve suvišno što bi rekla, za sve je ovo bolno, pogotovo za roditelja. Nažalost, lično mislim, volela bih da je zadnje, ali me je strah da kažem šta mislim stvarno i volela bih da je ovo kraj. Država mora da pažljivo analizira šta se dešava poslednjih godina, jer smo i danas imali slične reakcije dece, mlađe, koja su želela da pokažu šta i oni mogu. Prevencija je važna, jer nas je snašao opšti haos, istakla je ona. 

Stariji bračni par je rekao da su i sami roditelji i bake i deke i da nemaju reči kako se osećaju sada porodice nastradalih.

"Šta da kažemo - tragedija, mi smo baba i deda, nismo mogli da poverujemo da se desilo. Žao mi je svih porodica, ovo je šok, nemam reči. Ovo je više od katastrofe. I mi imamo unuke, poslati dete u školu i da se ne vrati, ne mogu da zamislim da se to ovde dešava, velika žalost", dodali su.

image