Srbija i Balkan

Konjufca: Ako dijalog služi za uništavanje "Kosova", treba mu reći zbogom

Ako važni međunarodni faktori, EU, ne misle da rešenje treba da bude u okviru našeg ustava, onda "Kosovo" nema šta da traži u dijalogu Beograda i Prištine, istakao je predsednik skupštine otcepljene srpske južne pokrajine
Konjufca: Ako dijalog služi za uništavanje "Kosova", treba mu reći zbogom© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Predsednik skupštine tzv. Kosova Glauk Konjufca rekao je da, ukoliko proces formiranja Zajednice srpskih opština ima za cenu "uništavanje Kosova", onda treba reći "zbogom" tom procesu, te dodao da ako EU smatra da polazna osnova za dalje diskusije o ZSO treba da bude nacrt Upravljačkog tima, onda Priština nema šta da traži u dijalogu.

"Ako ovaj proces ima cenu uništavanja Kosova, podrivanje temelja naše države, onda bi bilo dobro reći zbogom, jer nemamo interes. Normalizacija dolazi jer idemo ka međusobnom priznanju. Do normalizacije se ne dolazi tako što se država Kosovo uništava srpskom republikom", izjavio je Konjufca a prenela "Koha".

Takođe, rekao je i da je Priština u dijalogu na osnovu dva principa – "uzajamno priznanje" i regulisanje prava Srba u okviru prištinskog ustava.

"Bilo kakav neustavan stav ne može biti osnova za pregovore. Polazna tačka za buduće razgovore između Kosova i Srbije treba da bude u okviru ustava Kosova, pa ako važni međunarodni faktori, EU, ne misle da rešenje treba da bude u okviru ustava, onda Kosovo nema šta da traži u tom dijalogu", istakao je Konjufca, odgovarajući na Lajčakovu izjavu da je nacrt Upravljačkog tima polazna osnova za dalje diskusije o ZSO.

Predsednik skupštine tzv. Kosova izjavio je i da je predsednik Srpske liste Goran Rakić prekršio poslaničku zakletvu kada je birao članove Upravljačkog tima za izradu ZSO.

"To je zato što je, kako je rekao, nacrt bio za stvaranje srpske republike unutar zemlje i kao takav krši princip poslanika skupštine u korist interesa zemlje", dodao je Konjufca.

Nakon sastanka sa austrijskim predsednikom parlamenta Volfgangom Sobotkom Konjufca, koji tvrdi da Srbija ne sprovodi ono što "potpisuje" i da želi da stvori "srpsku republiku" na teritoriji KiM, rekao je i da je "ponašanje Srbije prema Kosovu neprihvatljivo".

image