Srbija i Balkan

Protest dela opozicije ispred Narodne skupštine: Traže gašenje medija i manje nasilja

Organizatori zahtevaju i smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, ministra prosvete Branka Ružića i direktora BIA Aleksandra Vulina, kao i hitno sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji
Protest dela opozicije ispred Narodne skupštine: Traže gašenje medija i manje nasilja© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Veći broj građana okupio se na skupu dela opozicije u organizaciji Demokratske stranke, Narodne stranke, Ne davimo Beograd, stranke Zajedno, Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, Sindikata Sloga, ispred Narodne skupštine na protestu protiv "nasilja u Srbiji".

Ipak, teško je oteti se utisku da prošlonedeljnu nesreću koja je zadesila Srbiju organizatori pokušavaju da iskoriste za promociju sopstvenih političkih ciljeva.

Nastavnica Marina Vidojević, aktivistkinja pokreta Kreni-promeni, ispred organizatora protesta pročitala je zahteve. Traže se "zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smena REM-a, ukidanje pojedinih štampanih medija i tabloida, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija medijima koji promovišu nasilje".

Pored tih zahteva, organizatori traže i smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, ministra prosvete Branka Ružića (koji je već podneo ostavku) i direktora BIA Aleksandra Vulina, kao i hitno sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji.

Organizatori protesta su naveli da je rok za ispunjenje zahteva petak 12. maj.

Među okupljenima su, kako navodi Tanjug, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i poslanik DS-a Srđan Milivojević, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i potpredsednica Sanda Rašković Ivić, Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, kao i Aleksandar Jovanović Ćuta, potpredsednik stranke Zajedno.

Ulice oko Narodne skupštine su zatvorene, a građani su se uputili ka Vladi Srbije.

Kakav je plan za smanjenje nasilja u Srbiji?

Poslanica iz Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić navela je u jutarnjem programu "Nove S" da je slogan pod kojim se okupljaju "Srbija protiv nasilja", i ustvrdila da su zahtevi protesta usmereni upravo na smanjenje nivoa nasilja.

Kao "dugoročne uzroke" nesrećnih događaja prošle nedelje poslanica Jerinić je navela "sveopštu normalizaciju nasilja" u našem javnom prostoru. 

Jerinić je navela da "normalizacija nasilja" ne potiče "od juče", već da, kako je ukazala, traje poslednjih 30 godina, a kao primer uzela je "veličanje ratnih zločinaca".

Prilikom gostovanja Jerinić je navela da ovaj deo opozicije od vlasti u Srbiji traži smenu rukovodstva REM i RTS, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi i "zabranu tabloida koji promovišu nasilje", navedeno je na sajtu "Nove" čiji je vlasnik, kompanija "Junajted medija", takođe konkurisala za dodelu nacionalne frekvencije za televizije "N1" i "Nova S".

Upravo je portal "Nova" jedan od medija koji su, uz tabloide, na grub način pogazili novinarski kodeks pri izveštavanju o tragediji iz OŠ "Vladislav Ribnikar", kada su licitirali brojem žrtava, "sahranjivali" preživele i objavljivali lične podatke dečaka koji je izvršio napad.

Ovaj slučaj zloupotrebe medijskog prostora, međutim, nije naišao na osudu organizatora današnjeg protesta.

image