Srbija i Balkan

Đaci se vratili OŠ "Vladislav Ribnikar": Roditelji imaju sedam zahteva

Aktivnosti će se prilagođavati potrebama, a deca, roditelji i nastavnici mogu da razgovaraju sa psiholozima koji su u školi kako bi im pružili podršku
Đaci se vratili OŠ "Vladislav Ribnikar": Roditelji imaju sedam zahteva© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Nedelju dana nakon tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar”, učenici se vraćaju u klupe. Umesto uobičajene nastave, deci će biti pružena podrška i otvoren razgovor. 

Oni đaci koji to žele, danas mogu da krenu u školu. Kako su RTS-u potvrdili u Savetu roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar", roditelji su sinoć o tome obavešteni mejlom.

Pozvani su i roditelji da ukoliko postoji potreba dođu sa decom, koja bi ovaj prvi dan u školi i sedmi dan od tragedije trebalo da provedu sa odeljenskim starešinama na dva školska časa.

Aktivnosti će se prilagođavati potrebama, a deca, roditelji i nastavnici mogu da razgovaraju sa psiholozima koji su u školi, kako bi im pružili podršku.

Juče su u školi održana dva sastanka članova Saveta roditelja i na kraju je kasno doneta odluka da se usvoji preporuka Ministarstva prosvete, psihologa i stručnjaka i da bi deca trebalo da se vrate rutini.

I danas, kao i prethodna dva dana, vrata škole od jutra su otvorena za produženi boravak učenika od prvog do četvrtog razreda.

Policija obezbeđuje ulaz u školu.

Molba medijima je da deca, roditelji i nastavnici ne budu izloženi objektivima i pogledima, a saveti psihologa i medijskih stručnjaka da bi neprimereno izvršavanje značilo reviktimizaciju, tj. ponovno preživljavanje traume, posebno kod dece.

Roditelji imaju sedam zahteva

Predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević rekao da su roditelji 7/2 odeljenja, gde se dogodila tragedija na času istorije, formulisali zahteve koje je podržao Savet roditelja, a i uprava škole većinu.

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se dogodilo, kako teče istraga i u kojoj je fazi.
2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji strah da će biti na slobodi.
3. Tim eksternih psihologa i psihijatara koji će raditi sa decom 7/2 bez učešća pedagoga i psihologa škole.
4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu 7/2 odeljenja mora se naći način da oni ne ulaze na veliki ulaz i da nastavu prate u nekoj od učionica na malom ulazu.
5. Da se škola kompletno renovira do 1. septembra 2023. godine.
6. Pružaju svu podršku nastavničkom kadru

7. Traže da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima dece iz 7//2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa zakonom.

image