Srbija i Balkan

Dodik: Šmitov izveštaj u UN ne znači ništa

Stranci u Sarajevu najviše se boje građana, kaže Milorad Dodik
Dodik: Šmitov izveštaj u UN ne znači ništa© Танјуг/Зоран Жестић

Izveštaj Kristijana Šmita koji je dostavljen Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ne znači ništa, jer nema odluke da je on visoki predstavnik, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je u emisiji "Telering" istakao da se "stranci u Sarajevu najviše boje građana".

"Ambasade se previše petljaju u unutrašnja pitanja BiH. Lažni stranci nam stalno drže neka predavanja", kaže Dodik.

Naveo je da su postojali pokušaji da se ospori pravo da Republika Srpska dostavi izveštaj u UN.

"Nema odluke da je Šmit visoki predstavnik, a sekretar UN dostavlja da se razmatra izveštaj čovjeka koji nije legitimno izabran", naveo je Dodik.

Dalje je Dodik rekao da će dovesti 10.000 Srba da protestuju pred nekom ambasadom i OHR u Sarajevu jer za to ima dosta razloga.

"Garantujem da mogu da dovedem 10.000 ljudi u Sarajevu da se obračunamo sa strancima koji sve degradiraju", rekao je Dodik.

Ukazao je da postoji arogancija prema Republici Srpskoj, kao i da on želi da se sarađuje na projektima, naglasivši da je Srpska stabilna i najmanje zadužena, ali da to smeta drugoj strani.

Dodik je naglasio da je nastup srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH Željke Cvijanović u Savetu bezbednosti UN u Njujorku danas bio fenomenalan i da je kapitalno to što je uradila, to jest da je iznela stav koji najviše pomaže BiH.

Istakao je da je verovao u potencijale Cvijanovićeve koja je danas otišla na globalnu scenu i rekla "ko je ovaj tip" misleći na Kristijana Šmita.

Bez obzira na sankcije Sjedinjenih Američkih Država, dobio bih vizu za put u Njujork, rekao je Dodik, govoreći o periodu kada je bio srpski član Predsedništva BiH.

"I tada smo govorili da se ne može otići u SB UN bez usaglašenog stava Predsedništva, a Šefik Džaferović i Željko Komšić su zloupotrebili sve to", rekao je Dodik i istakao da tada nije išao u Njujork zbog drugih obaveza.

"Dobio bih vizu, a i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ju je dobio skoro. SAD moraju da izdaju vizu", kaže Dodik.

image