Srbija i Balkan

Država kupuje protezu za ruku za devojku povređenu u pucnjavi u Mladenovcu

Država će obezbediti i sredstva za dolazak stručnjaka iz inostranstva, kako bi se pronašla najbolja opcija za povređenu devojku
Država kupuje protezu za ruku za devojku povređenu u pucnjavi u Mladenovcu© Milos Tesic/ATAImages

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je da će država i RFZO obezbediti sredstva za protezu za devojku koja je u pucnjavi u Mladenovcu ostala bez ruke, te da nema potrebe da građani sakupljaju novac u te svrhe.

Dodala je da je RFZO svakodnevno u kontaktu sa strukom kada je u pitanju stanje povređenih pacijenata u oba napada.

"Juče sam obišla N.V. i u pitanju je neverovatna osoba, sa optimizmom, energijom i hrabrošću. Razgovarala sam i sa lekarima jer se putem mreža skuplja novac za protezu, a ja želim da kažem da će država sve obezbediti", navela je.

Kako je istakla, ona je zadobila povredu ruke i obe noge, a u prvoj intervenciji je ruka amputirana, gde je 11 maja. urađena fiksacija preloma druge noge.

"Ona se sada oporavlja. Dobro je, na intenzivnoj nezi. Za ruku će biti neophodna savremena proteza. Više je tipova i naši lekari još uvek određuju koji je najbolji. Trenutno se razgovara o dva tipa, oni se konsultuju sa kolegama iz inostranstva i tako će doneti najbolju odluku. Mi ćemo obezbediti sva sredstva, ne samo protezu, već i finansiranje za dolazak stručnjaka iz inostranstva", rekla je Škodrić.

Poručila je da razume želju građana da pomognu, ali da je, pre svega, država tu da prva pomogne.

"Van države ne treba da se skuplja novac, jer još uvek nije odlučeno koja proteza devojci odgovara", kaže Škodrić.

image