Srbija i Balkan

Kvinta: Rezultati izbora na severu nisu dugoročno rešenje, ne raspirivati tenzije

Za danas je na severu Kosova i Metohije zakazano polaganje zakletve novih gradonačelnika koji su izabrani sa svega tri odsto glasova, zbog bojkota srpskih predstavnika
Kvinta: Rezultati izbora na severu nisu dugoročno rešenje, ne raspirivati tenzije© TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

Države Kvinte, saopštile su danas da su izbori održani 23. aprila u četiri opštine na severu KiM, održani u skladu s ustavnim i zakonskim zahtevima Prištine.

Francuska, Italija, Nemačka, Britanija i SAD saopštile su da kao rezultat bojkota Srba koji žive u tim opštinama, rezultati izbora nisu dugoročna političko rešenje, prenosi "Reporteri".

"Na severu Kosova 23. aprila održana su četiri para izbora za gradonačelnika i dva para izbora za skupštine opština, u skladu s ustavnim i zakonskim zahtevima Kosova. Međutim, nakon bojkota značajnog dela srpske zajednice, rezultati nisu dugoročno političko rešenje za ove opštine", stoji u zajedničkom saopštenju ovih država.

Države Kvinte pozvale su sve aktere, uključujući lokalne zajednice, da "hitno rade zajedno prema rešenju koje osigurava održivu predstavničku participativnu demokratiju u ovim opštinama", prenosi prištinski portal.

"Ne bi trebalo biti radnji ili inicijativa – uključujući novoizabrane načelnike opština i skupština opština – koje ne služe građanima ili koje mogu povećati napetosti. To uključuje izvršavanje više od administrativnih ovlašćenja i proces preuzimanja dužnosti jer gradonačelnici nisu dužni položiti zakletvu. Sve strane trebale bi da se suzdrže od upotrebe sile ili radnji koje raspiruju napetosti ili potiču sukobe", dodaje se u saopštenju.

Kvinta je takođe saopštila da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU za normalizaciju odnosa, uključujući potrebu hitnog napretka u stvaranju Zajednice srpskih opština.

Podsetimo, za danas je na severu Kosova i Metohije zakazano polaganje zakletve novih gradonačelnika koji su izabrani sa svega tri odsto glasova, zbog bojkota srpskih predstavnika.

image
VV inauguration
banner