Srbija i Balkan

Ambasadori Kvinte i EU: Vlada "Kosova" hitno da vrati imovinu manastiru Dečani

Sprovođenje vladavine prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa su obaveze za sve demokratski izabrane vlade i neophodni preduslovi za integraciju "Kosova" u evropske i evroatlantske institucije, navodi se u saopštenju
Ambasadori Kvinte i EU: Vlada "Kosova" hitno da vrati imovinu manastiru Dečani© RUSSELLGORDON.NET/Russell Gordon / DanitaDelimont.

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Prištini, pozvali su u zajedničkom saopštenju Vladu takozvanog Kosova da u potpunosti i hitno sprovede zakonitu registraciju zemljišta manastira Visoki Dečani.

Oni su ovaj poziv Vladi Kosova objavili povodom sedme godišnjice odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira.

"U maju 2016. Ustavni sud Kosova potvrdio je vlasništvo manastira Dečani nad više hektara zemlje. Uprkos ovoj pravnoj odluci i kasnijim predstavkama, sedam godina kasnije odluka Suda još uvek nije sprovedena", ističe se u zajedničkom saopštenju.

Dalje je istaknuto da postoji jedinstvo u podršci demokratskoj i evropskoj budućnosti "Kosova".

"Sprovođenje vladavine prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa su obaveze za sve demokratski izabrane vlade i neophodni preduslovi za integraciju Kosova u evropske i evroatlantske institucije, uključujući dalji napredak povodom zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope. Dalje odlaganje samo je prepreka tom napretku", poručili su ambasadori.

Oebs traži povratak zemlje Visokim Dečanima

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pozvala je vladu privremenih prištinskih institucija da sprovede odluku Ustavnog suda i upiše u katastar 24 hektara zemljišta na ime manastira Visoki Dečani.

"Posle sedam godina, odluka Ustavnog suda o vlasništvu 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani ostala je na papiru. OEBS poziva institucije da podrže vladavinu prava i upišu zemljište na ime manastira", navedeno je u saopštenju ove organizacije na Tviteru.

image