Srbija i Balkan

Vučić: U Srbiji će Crna Gora uvek imati iskrenog prijatelja

Predsednik Srbije kaže da je siguran da će Jakov Milatović posetiti Srbiju, iako o tome još uvek nije razgovarao sa njim
Vučić: U Srbiji će Crna Gora uvek imati iskrenog prijatelja© Танјуг/Медиа биро

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, nakon inauguracije novog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića da će ta država u Srbiji uvek imati iskrenog prijatelja i dobrog partnera

"Želeli smo kao Srbija da ukažemo poštovanje narodu Crne Gore. Prisustvovao sam polaganju zakletve, želim im sve najbolje u budućnosti. U Srbiji će imati iskrenog prijatelja i dobrog partnera", rekao je Vučić i napomenuo da se sa Milatovićem čuo i jutros.

On dodaje da je Milatović pomenuo Berlinski proces, i ističe da je pažljivo slušao novog predsednika Crne Gore.

"Uvek ima prostora za saradnju. Jasno je da Crna Gora ostaje strateški opredeljena svojoj politici članstva u NATO. Mi svoj vojni položaj doživljavamo drugačije, ljubomorno čuvamo našu vojnu neutralnost, da sami brinemo o svom nebu i zemlji. Takođe, nešto su nam drugačije nijansirane poruke oko događaja u svetu, ali to ne menja naš izrazito prijateljski stav prema Crnoj Gori. Građani Crne Gore su za to glasali", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da je siguran da će Milatović posetiti Srbiju, iako o tome još uvek nije razgovarao sa njim.

Kaže da je razgovarao i sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, pored kog je sedeo na inauguraciji.

"Pa da, mi uvek razgovaramo. Poznajemo se dugi niz godina, normalno i racionalno razgovaramo. Važno je da gradimo pristojnije odnose sa Hrvatskom", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na napade iz Hrvatske.

"U Hrvatskoj, što gore o meni pišu, narod me u Srbiji sve više voli. Što god se oni više raduju crnim danima u Srbiji, to narod više energije ulaže u Srbiju i trudi se. To sam ja sve s njima dogovorio, ta mržnja koju sipaju protiv mene je nešto što mi ide u korist. Pogledajte naslov iz 2017, bio je jun ili jul, potpuno isti, Vučić je uplašen, gotov. Evo šest godina sam gotov, plašim se da ne bude ovih četiri ili pet da sam gotov", kazao je Vučić.

Dodaje da je važno da razumemo i poštujemo razlike, i da se nada daljem unapređenju odnosa sa svima iz regiona.

O prisustvu Vjose Osmani na inauguraciji, predsednice takozvanog Kosova, Vučić kaže da je ona često na raznim forumima.

"Ja zbog toga nisam srećan, pošto vi znate šta piše u Ustavu Srbije. Ne zato što imam nešto lično protiv nje, već zbog svega drugog. Ali sam ipak došao. Ako baš pitate za protokolarne stvari, negde sam došao, a negde nisam. To ćete da vidite. Želeo sam da pokažem poštovanje i koliko nam je važno da u Crnoj Gori imamo istinskog prijatelja. Svaki napredak je za nas od izuzetnog značaja. Razumeo sam Milatovića da želi jačanje ekonomskih veza, i jedni i drugi smo na evropskom putu. Neke razlike imamo, ne samo u regionu, ali to ne sme da bude prepreka prijateljskih odnosa. Ja bih se ponekad usudio da kažem i bratskih odnosa", istakao je Vučić.

Rekao je da ne može da kaže da Crna Gora pokazuje nepoštovanje prema Srbiji.

"Da li smo mi presrećni zbog svake odluke Crne Gore, nismo i ne moramo da budemo. Da li su oni srećni zbog svake naše odluke, sigurno da nisu. Zato postoje države, i uvek je bolje da pronalazite zajednički imenitelj, na osnovu kojeg možete da sarađujete, a ne da sa nepodnošljivom lakoćom neodgovornosti pronalazite tačke razdora", zaključio je predsednik Srbije.

image
VV inauguration
banner