Srbija i Balkan

Gradonačelnik Cetinja odbio poziv na inauguraciju, održan performans protiv Milatovića

Cetinje je istorijski, državni i kulturni centar Crne Gore, kaže gradonačelnik Nikola Đurašković
Gradonačelnik Cetinja odbio poziv na inauguraciju, održan performans protiv Milatovićawww.globallookpress.com © Martin Siepmann/http://imagebroker.com/#/search/

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković je, uoči inauguracije novog predsednika Jakova Milatovića, uputio čestitku i obrazložio svoj nedolazak u Podgoricu na svečanu sednicu Skupštine Crne Gore.

"Predsedniku Milatoviću čestitam, hvala mu i na pozivu na inauguraciju, ali na nju se neću i ne mogu odazvati. Neću i ne mogu iz poštovanja prema svojim sugrađanima, ali i svima onima koji su uvek dolazili na inaguracije crnogorskih vladara i predsednika u prestolno Cetinje", naveo je Đurašković.

Cetinje je, poručio je, istorijski, državni i kulturni centar Crne Gore, "ono je u samim temeljima naše kuće".

"Poštujem demokratski izbor naših sugrađana i funkciju predsednika, ali ne mogu i ne želim prisustvom podržati čin nepoštovanja i nerazumevanja tradicije naše kuće". zaključio je Đurašković, preneo je portal podgoričke Adria TV.

Istovremeno sa inauguracijom Milatovića u Skupštini Crne Gore u Podgorici na Cetinju je organizovan performans Demokratske partije socijalista sa kojeg je poručeno da, kako su naveli, "Milatović nije dostojan Cetinja".

"Današnjim performansom, DPS-a Cetinja i naš Savet mladih DPS-a poslali su jasnu poruku – odgovor na pokušaj ponižavanja naše dične Prestonice inauguracijom novog predsednika države van Cetinja", napisao je potpredsednik ove stranke Ivan Vuković na Tviteru.

Milatović je treći predsednik Crne Gore od proglašenja nezavisnosti 21. maja 2006. godine. Pre njega su na toj funkciji bili Filip Vujanović i Milo Đukanović, koji su zakletve polagali na Cetinju.

Oskar Huter, kandidat na poslaničkoj listi "Zajedno! Za budućnost koja ti pripada – Danijel Živković", poručio je da urušavanjem tradicije Milatović želi da ponizi Cetinje, ali mu to, kazao je, neće dozvoliti.

"Poštovane građanke i građani Crne Gore, kao što znate u toku je čin inauguracije novoizabranog predsednika gospodina Milatovića, i to ne kako bi trebalo u zgradi Vladinog doma na Cetinju, već u zgradi Skupštine Crne Gore u Podgorici", rekao je Huter i dodao:

"Dobro mi znamo šta o Cetinju i o Crnogorcima misli Jakov Milatović".

Huter je optužio Milatovića da urušavanjem tradicije želi da unizi, ponizi i marginalizuje Cetinje.

"To mu nećemo dozvoliti. On Cetinja nije ni dostojan", zaključio je on Huter.

image
VV inauguration
banner