Srbija i Balkan

Špirić: Nije problem Dodikova poseta Rusiji, nego zapaljiva retorika njegovih kritičara

Špirić kaže da Dodikov odlazak u Moskvu govori o potrebi dijaloga u teškim globalnim okolnostima u vremenu ekonomske krize širom sveta, što ne mogu ili neće da shvate kritičari svega što dolazi iz Republike Srpske
Špirić: Nije problem Dodikova poseta Rusiji, nego zapaljiva retorika njegovih kritičara© Tanjug/Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Sastanak predsednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom može da ima samo pozitivne efekte, za razliku od huškačkih komentara njihovih kritičara koji potpiruju mržnju, ukazao je predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

"Dodik je ostao na liniji kompromisa, dijaloga i pragmatičnih odluka koje su od intersa za Republiku Srpsku, ali i BiH, posebno kada su privredne teme u pitanju. Zapanjujuće su izjave, kako prenose mediji, novoimenovanog ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžije da Putin kreira novi sukob na Balkanu. Takve izjave su veliki problem za unutrašnji dijalog i zajedništvo u BiH, a nikako još jedna u nizu Dodikovih poseta Rusiji", ocenio je Špirić za Srnu.

Prema njegovim rečima, niko iz Republike Srpske ne izaziva sukobe nego je pokazana spremnost da se dogovora, formira vlast i uspostavi puni kapacitet institucija u kojima svi zajedno treba da rade i nalaze rešenja.

"Dodik, kao čovek koji je na čelu Republike Srpske, posetu Rusiji iskoristio je na najbolji mogući način, a BiH kao mala zemlja trebala bi da traži unutrašnja rešenja, a ne da putem ambasadora i raznih propagandista raspiruje mržnju i strah među ljudima", poručio je Špirić.

Nešić: Raduje me saradnja sa velesilom poput Rusije

Ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić izjavio je danas da mu je drago da BiH ima saradnju sa velesilom kakva je Rusija, te pozdravio posetu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Moskvi.

Nešić je Dodiku poželio da ima što više susreta sa državnicima u svetu jer to može doneti korist i Republici Srpskoj i BiH.

Rekao je da je BiH u međunarodnoj politici mala, te ne može uticati na tokove međunarodne politike.

Kada je reč Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, Nešić je napomenuo da BiH po tom pitanju treba da zauzme neutralan stav.

"Znate za naš stav iz Republike Srpske i moj stav - da treba da budemo neutralni po pitanju sukoba u Ukrajini, jer ako neko zna šta su nesreće rata i sukoba, znamo mi koji živimo ovde", naveo je Nešić.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner