Rusija

Zaharova za RT Balkan: NATO vežba na KiM antisrpska provokacija

Oni koji žele da nanesu poraz našoj saradnji neće uspeti. Ti napori nemaju perspektivu, poručuje portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova za RT Balkan: NATO vežba na KiM antisrpska provokacijawww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Razumemo koliko napora ulaže Zapad kako bi naterao naše srpske prijatelje da se okonča saradnja sa Rusijom. Pritisak je bez presedana i u istorijskom kontekstu do sada takvog pritiska nije bilo. Upravo zbog svega toga mi još više cenimo odluku Republiku Srpske da ne odustane od saradnje sa Rusijom, kaže za RT Balkan portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, odgovarajući na pitanje naše redakcije kako komentariše posetu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Moskvi, s obzirom na pritiske Zapada da se prekine saradnja srpskih lidera sa Rusijom.

"Uvereni smo da saradnja sa Rusijom odgovara narodu Republike Srpske i da im ide u korist. Oni koji žele da nanesu poraz našoj saradnji neće uspeti. Ti napori nemaju perspektivu. Neće omesti saradnju Rusije i Srbije i Republike Srpske", kazala je Zaharova.

Ona je istakla da Zapad pribegava i obmani i pretnjama sankcijama.

"Saradnja Republike Srpske i Rusije sve više počinje da liči na strateško partnerstvo", naglasila je.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se juče u Moskvi sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Na početku sastanka Putin je rekao Dodiku da je zahvalan Srpskoj na neutralnom stavu prema sukobu u Ukrajini.

"Zahvalni smo vam na neutralnoj poziciji po ukrajinskom pitanju. Jedino takva pozicija može da dovede do pozitivnih ishoda", kazao je Putin i naglasio da veliki broj školaraca u Republici Srpskoj poštuje rusku kulturu i uči ruski jezik.

Izgradnja gasovoda pomaže sigurnom snabdevanju ruskim energentima

Odgovarajući na naše pitanje kako Moskva gleda na sporazum Beograda i Budimpešte o izgradnji naftovoda, s obzirom da on indirektno povezuje Srbiju sa Rusijom, Zaharova je pozdravila napore Srbije da ojača i osigura svoju energetsku bezbednost.

"Mi poštujemo želju određenih zemalja da samostalno donose odluke koje se tiču energetske saradnje. Srbija je prijateljska zemlja koja želi da radi na jačanju energetske bezbednosti", poručila je. 

Zaharova je dodala da sukob u Ukrajini svakodnevno nanosi štetu celoj Evropi a da inicijativa o naftovodu vodi ka sigurnom snabdevanju ruskim energentima. 

"Na ovaj novi projekat gledamo kao na razumnu odluku određenih zemalja da slede pre svega sopstvene nacionalne interese i da pažnju obraćaju na svoje ekonomske potrebe i potrebe građana. Rusije se sa poštovanjem odnosi prema suverenom pravu drugih zemalja da razvijaju energetsku i transnacionalnu infrastrukturu", kazala je. 

Prema njenim rečima, Rusija je, kao što već svi znaju, odgovoran izvoznik energetskih resursa na svetsko tržište i spremna je da ih isporučuje svim zemljama po pravednim, tržišnim cenama.

Aktivnosti NATO-a na Balkanu inicijalno su usmerene na narušavanje međunarodnog poretka

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše vežbe NATO-a na Kosovu i Metohiji "Difenfer 2023", Zaharova je kazala da su aktivnosti Alijanse na Balkanu inicijalno usmerene na narušavanje međunarodnog poretka.

"Ove aktivnosti nemaju ništa zajedničko sa vrednostima koje deklariše NATO - sa slobodom i demokratijom. Praveći se da lažno jačaju regionalnu bezbednost SAD, kao i njihovi saveznici namerno podrivaju stabilnost u tom delu Evrope, produbljuju linije koje dovode do razdvajanja i, jednostavno, sve više guraju stanovništvo u jedno stanje nervoze zbog nametnutih spoljašnjih pretnji", navela je.

Zaharova je naglasila da odluka da tzv. Kosovo, glavni izvor napetosti, bude mesto održavanja vojnih vežbi u stvari sve to i potvrđuje.

"To nije samo antisrpska provokacija, već i diverzija protiv fundamentalnih osnova za regulisanje kosovskog pitanja", poručila je.

image