Srbija i Balkan

Dodik iz Moskve za RT Balkan: Jačanje nemačke vojske veoma teška poruka za Srbe

Nemačka navija da se KiM odvoji od Srbije, što je narušavanje ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Srbije, a u BiH navija za muslimane i ukidanje nacionalnog identiteta Srba, poručio je predsednik Republike Srpske
Dodik iz Moskve za RT Balkan: Jačanje nemačke vojske veoma teška poruka za Srbe© FOTO TANJUG/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin

Promovišući princip vojne neutralnosti i odbacujući mogućnost da se u ovakvim teškim vremenima svrstava na jednu stranu, Republika Srpska je protiv učlanjenja u NATO, i na nivou Bosne i Hercegovine apsolutno odbija bilo kakvu mogućnost da održava zajedničke vojne vežbe sa bilo kime, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Povodom velike vojne vežbe NATO "Branilac Evrope" u kojoj učestvuju mnoge balkanske zemlje, uključujući i "kosovske snage bezbednosti", Dodik je nakon 11. Međunarodnog sastanka visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti u Moskvi istakao da NATO pokušava da zastraši države u koje dolazi. 

"Cilj je da se još više potčine oni koji u tome učestvuju, ili oni koji pokušavaju da daju svoj doprinos", dodao je on.

Odgovarajući na pitanje koji je cilj Nemačke u BiH, uzimajući u obzir da su se nemački vojnici vratili u tu državu nakon 10 godina, Dodik je istakao da je Nemačka izdvojila više od 100 milijardi evra za jačanje vojske, te da je to je za Srbe veoma teška poruka.

"To je za nas Srbe veoma teška poruka. Mi smo u prošlom veku zbog Nemačke vojne ekspanzije izgubili pola nacije. U Prvom i Drugom svetskom ratu izginulo je pola pripadnika srpskog naroda i naravno da asocijacije na ta vremena nije moguće izbrisati", rekao je predsednik Republike Srpske.

Kako je dodao, posebno je problematično to što Nemačka u ovom trenutku nije neutralna, već je "veoma navijačka".

"Nemačka navija za Albance na 'Kosovu', da se KiM odvoji od Srbije, što je narušavanje ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Srbije. U BiH Nemačka navija za muslimane i njihovu koncepciju uređene centralne države i ukidanje nacionalnog identiteta Srba", istakao je on zaključujući da je politika koja promoviše nemačko-britanske vrednosti u pogledu BiH danas neprihvatljiva.

Povodom prekida saradnje sa ambasadama i diplomatama SAD i Britanije i zabrane funkcionisanja britanskih fondova i nevladinih organizacija na teritoriji Republike Srpske Dodik je istakao da se RS drži stabilno, a da je njihov izazov da je destabilizuju. 

"Veoma je vidljivo njihovo mešanje u unutrašnje stvari BiH. Svih ovih godina, gotovo 25, rad osoblja te dve ambasade bio je neprijateljski prema RS", rako je on dodajući da je RS izgubila preko 100 svojih nadležnosti predviđene međunarodnim Dejtonskim sporazumom.

Kako ističe, to nije kraj, budući da sada pokušavaju da prenesu imovinu RS u vlasništvo BiH, što nije predviđeno Dejtonskim sporazumom.   

"Mi to doživljavamo kao otimanje reka, šuma, obradivog zemljišta", rekao je Dodik u Moskvi.

Dodik se osvrnuo i na delovanje funkcionera spornog legitimiteta Kristijana Šmita, navodeći da će RS odbiti svaku meru koju bude doneo.

"Oni svi zajedno, Nemačka, SAD i drugi poslali su u BiH čoveka koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik i tamo pokušava da nameće zakone. On nije imenovan u SB kako je to predviđeno mirovnim Dejtonskim sporazumom, niti su ga odabrale strane potpisnice aneksa 10 među kojima je i RS. Međutim, oni svojom arogancijom, ignorisanjem i svojom silom, pokušavaju da u njemu prikupe snagu. Muslimani u Bosni to prihvataju, Hrvati prihvataju, mi ne prihvatamo njegovu ulogu i odbićemo svaku meru koju bude ikada doneo u BiH koja se odnosi na RS", zaključio je Dodik.

image
VV inauguration
banner