Srbija i Balkan

Orlić s predsedavajućim OEBS-u: Insistiramo na poštovanju Rezolucije 1244

Predsednik Skupštine Srbije pozvao na prekid etnički motivisanih napada na srpski narod na KiM, uzurpacije opština na severu i neizostavno formiranje ZSO
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Predsednik Narodne skupštine (NS) Republike Srbije Vladimir Orlić naglasio je, na sastanku s predsedavajućim OEBS-u i ministrom spoljnih poslova Republike Severne Makedonije Bujarom Osmanijem, da Srbija podržava rad Misije OEBS na Kosovu i Metohiji, a koji proishodi iz Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

"Mi insistiramo na doslednom poštovanju ove obavezujuće rezolucije, kao i na poštovanju principa statusne neutralnosti OEBS prilikom rada, na šta skrećem pažnju budući da je u prošlosti bilo slučajeva zloupotreba od strane Prištine", rekao je Orlić, dodajući da Beograd ostaje posvećen dijalogu, očuvanju mira i stabilnosti, uz jasno poštovanje crvenih linija, koje je u više navrata predočio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik NS naglasio je i da "zahtevamo hitnu obustavu svakodnevnih etnički motivisanih napada na srpski narod na KiM, prekid uzurpacije opština na severu u kojima žive Srbi i neizostavno formiranje ZSO, u skladu sa potpisanim, već utvrđenim obavezama".

Podsećajući da je OEBS jedna od najznačajnijih regionalnih bezbednosnih platformi, rekao je da Srbija veoma uspešno sarađuje s njom, kao i da su uz pomoć ODIHR realizovane važne reforme u oblasti izbornog zakonodavstva, te da sada imamo najbolje izborne uslove od uvođenja višestranačja u Srbiji.

Posebno je pozdravio dinamičan razvoj odnosa Srbije i Severne Makedonije, kako na ekonomskom, trgovinskom, tako i na političkom planu.

Bujar Osmani je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje OEBS-a i NS, ali i istakao da, uprkos izazovima s kojima se OEBS suočava, Organizacija podržava dalje sprovođenje reformi u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope.

Sagovornici su se složili da su odnosi između Srbije i Severne Makedonije na istorijski najvišem nivou, te da ih potvrđuje odlična saradnja u sferi ekonomije, posebno ostvarena u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, navedeno je u saopštenju Kabineta predsednika Skupštine Srbije.

image
VV inauguration
banner