Srbija i Balkan

Ambasada Rusije u Beogradu poziva Prištinu: Odmah obustavite samovolju

Podržavamo stav rukovodstva Srbije o nepostojanju alternative pregovaračkom procesu u cilju pronalaženja rešenja za sva otvorena pitanja u rešavanju kosovskog problema, poručili su iz ambasade
Ambasada Rusije u Beogradu poziva Prištinu: Odmah obustavite samovolju© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Odlučno osuđujemo opasne jednostrane akcije privremenih institucija samouprave na Kosovu, čiji su naoružani predstavnici 26. maja zauzeli upravne zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, objavila je Ambasade Rusije u Srbiji u vezi sa najnovijim provokacijama Prištine.

"Pozivamo Prištinu da odmah obustavi samovolju zbog koje su već povređeni civili. Podržavamo stav rukovodstva Srbije o nepostojanju alternative pregovaračkom procesu u cilju pronalaženja rešenja za sva otvorena pitanja u rešavanju kosovskog problema", poručili su iz ambasade uz podsećanje da čvrst osnov za to stvara međunarodno pravo, uključujući Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

Podsećamo, pripadnici prištinske specijalne policije upali su danas u zgrade opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću kako bi u njih uveli gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali. Na okupljene Srbe bacili su suzavac i šok bombe.

Predsednik Aleksandar Vučić naložio je podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije i naredio hitan pokret u pravcu administrativne linije sa KiM.

image