Srbija i Balkan

Grenel: Kurti uništio čvrste veze Prištine i SAD

Kurti je prvi prištinski lider čije su postupke osudili i demokrate i republikanci, ocenio je bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine
Grenel: Kurti uništio čvrste veze Prištine i SADGetty © Photo by Justin Sullivan

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da Vašington podržava one za koje veruje da napreduju u poštovanju zapadnih vrednosti i optužio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je, kako je naveo, "uništio čvrste veze" tzv. Kosova i SAD.

Grenel je na Tviteru, reagujući na Kurtijev komentar o jučerašnjem nasilnom upadu tzv. kosovske policije u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić da je pravo izabranih na demokratskim izborima da preuzmu funkciju, napisao da je Kurti prvi lider čije su postupke osudili i demokrate i republikanci.

Grenel je poručio predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani da je "tišina zabrinjavajuća", dok je bivšem premijeru tzv. Kosova Hašimu Tačiju poručio da je "sada potreban".

Pripadnici policije takozvanog Kosova nasilno su ušli juče u opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, bacivši prethodno na okupljene građane koji su to pokušali da spreče, šok bombe i suzavac.

image