Srbija i Balkan

Petković: Srbi se nadaju da će "mali Hitler", Kurti biti obuzdan

Kurtijev teror nad Srbima posledica je nečinjenja međunarodne zajednice, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju
Petković: Srbi se nadaju da će "mali Hitler", Kurti biti obuzdan© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Brutalni teror i ogoljeno nasilje Aljbina Kurtija koje je juče u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću doživeo srpski narod na severu Kosova i Metohije direktna je posledica nečinjenja i licemerja međunarodne zajednice koja je samo tokom jučerašnjeg dana dala više uveravanja da takav scenario neće dozvoliti, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Takve sam garancije dobio i lično, tokom nebrojenih diplomatskih aktivnosti koje smo imali tokom jučerašnjeg dana. Zato je sada na predstavnicima međunarodne zajednice da umesto oštrih tvitova i saopštenja na prvom mestu objasne srpskom narodu zašto ih KFOR nije zaštitio, a potom i preduzmu konkretne mere i korake da Kurti svoje okupatore povuče sa severa Kosova i Metohije. Da ne govorimo o tome da je njihova misija, dužnost i obaveza prema svim važećim dokumentima i postulatima međunarodnog prava, od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma, da spreče divljanje Kurtijevih specijalaca, njihov upad na sever Kosova i Metohije i da sačuvaju mir i bezbednost. Juče su na tom testu pali", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, šok bombe, "suzavac i suze u očima srpskih majki i dece, duge cevi ispružene u grudi srpskih starina i omladine koja u znak mira drži ruke u vazduhu, sramota je i bruka svih međunarodnih činilaca koji su juče i danas postali saučesnici Aljbina Kurtija u njegovom pokušaju okupacije severa Kosova i Metohije".

Kako je ukazao, danas je svima jasno da je Aljbin Kurti čvrsto rešen da u regionu ponovo raspali plamen rata i sukoba, a deo međunarodne zajednice koji podržava Kurtijevu strahovladu i ovoga puta je zažmurio na jedno oko pred njegovim nasiljem nad nedužnim Srbima.

"Zbog toga dobro razumem i poziv Srpske liste na prekid dijaloga do okončanja okupacije, ali dobro razumem i zabrinutost i strah srpskog naroda na severu Kosova i Metohije pred nadolazećim zlom. Nad time treba dobro da se zamisle svi oni koji su dozvolili jučerašnje Kurtijevo nasilje", rekao je Petković.

Kako je istakao, svaka okupacija ima svoj kraj ma kako silovito počela i srpski stradalni narod kroz svoju je istoriju preživeo i nadživeo brojne okupatore.

Za nas te prištinske marionete koje sebe vole da nazivaju gradonačelnicima i krpe kojima se Priština razmeće ne postoje i podsetiću Kurtija da su se u proteklih sto godina na Kosovu i Metohiji isticale razne okupacione zastave, i ona Musolinijeve Italije i zastava Hitlerovog Trećeg Rajha, ali da je slobodarski srpski narod sve te zastave smestio tamo gde im je i mesto – na đubrište istorije. Tako će biti i sa Kurtijevim okupatorskim zastavama", poručio je Petković.

On je istkao da su Srbi opredeljeni za mir i stabilnost, ali svako strpljenje ima granice i da se Srbi nadaju "da će mali Hitler Kurti biti obuzdan i kažnjen od strane svojih inostranih mentora pre nego što stvari odu predaleko".

image