Srbija i Balkan

Popis u Crnoj Gori najranije u maju ili na jesen 2023. godine

Poslednji popis stanovništva u Crnoj Gori održan je 2011. godine, dok datum sledećeg i dalje nije poznat
Popis u Crnoj Gori najranije u maju ili na jesen 2023. godine© Pexels

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore utvrdio je danas većinom glasova da je vladin Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

Vlada je u maju povukla ovaj predlog zakona iz skupštinske procedure, koji je utvrdila prethodna izvršna vlast. Ovo pitanje, očigledno, nije bilo prioritet vlasti DPS-SDP, kao ni Vlade Zdravka Krivokapića. Poslednji popis stanovništva u Crnoj Gori održan je 2011. godine, dok datum sledećeg i dalje nije poznat.

Jasno je da su podaci koji najviše zanimaju političare oni koji se odnose na nacionalnu i versku pripadnost građana, kao i na jezik kojim govore. Višedecenijski pritisci na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu kulminirali su nakon zahteva crnogorskih nacionalista da se popis održi bez ključnih pitanja o veri, naciji i jeziku.

Broj građana srpske nacionalnosti, prema podacima od pre 11 godina, iznosio je 28 odsto, a sigurno je da bi ta brojka bila veća da stanovništvo nije bilo izloženo raznim prinudama i pritiscima. Ne treba isključiti ni otvorenu sumnju da su rezultati nameštani, kako bi se taj procenat smanjio.

Predstavnik predlagača ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je danas da bi popis mogao da bude održan najranije u maju pa do jeseni naredne godine.

Apelovao je da Predlog zakona bude usvojen ranije jer, podsetio je, od momenta kada se usvoji u Skupštini mora da prođe pola godine da se stvore sve institucionalne i organizacione pretpostavke da bi popis bio sproveden.

Damjanović je rekao da je pretpostavka da bi Skupština na sednici 1. novembra mogla da usvoji Predlog zakona, tokom trajanja sednice koja meseca ili u decembru.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović poručio je da je sprovođenje popisa međunarodna obaveza i da ne može niko u Crnoj Gori da ima nešto protiv popisa. Popis je nazvao praznikom demografije, preneo je portal RTCG.

"Ako su izbori praznik demokratije, onda je popis praznik demografije i jedan od osnovnih mehanizama za čišćenje biračkog spiska. On će pokazati realno stanje u Crnoj Gori po pitanju ne samo nacionalnog, jezičkog izjašnjavanja, već po pitanju broja stanovnika, raznih stanovnika kojih su građani Crne Gore samo tokom izbornih dana. Popis predstavlja mehanizam za čišćenje bitačkog spiska da bi imali poštene izbore", kazao je Đurović i dodao da ne želi da na popisu neko nekoga pritiska.

Rekao je i da zna da srpski nacionalni korpus u ovom momentu predstavlja većinu u Crnoj Gori i da će se preko 50 odsto građana izjasniti da govori srpskim jezikom to je jedan od preduslova za izmjenu dela Ustava, sve ostalo je neutemeljeno i neargumentovano.

"Biće mi čast da se organizuje prvi fer popis nakon 1941. godine, a onda i prvi fer parlamentarni izbori", kazao je Đurović.

Za potrebe sprovođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova planirana su budžetska sredstva od oko 3,3 miliona evra.

Za poslanicu SDP-a Draginju Vukanović Stanković je neprihvatljivo da parlament usvaja zakon vlade u tehničkom mandatu. Prema njenim tvrdnjama, predloženi dokument nije u skladu sa ostalim zakonima i Ustavom Crne Gore.

Poslanica Jovanka Laličić iz DPS-a je rekla da predlog zakona treba da sadrži podatke o datumu potpisa.

"To je zakonska materija i nije moglo biti preneto ovlašćenje na vladu. Ovlašćenje vladi se ne može preneti ovim zakonom. Mogli ste pristupiti donošenju zakona iduće godine pa utvrditi tačan datum obavljanja popisa", kazala je Laličić i poručila da DPS nije protiv popisa.

Vukićević: Pustite ljude da se izjasne slobodno

Sednicu Zakonodavnog odbora na kojoj je danas usvojen Predlog zakona o popisu stanovništva obeležio je verbalni duel lidera Liberalne partije Andrije Popovića sa jedne, i poslanice Demorkatskog fronta i predsednice Zakonodavnog odbora Maje Vukićević, sa druge strane.

Popović je prokomentarisao da ovo nije pitanje samo popisa, već druga runda borbe za rušenje Crne Gore kao suverene države.

"Prva runda je usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti, a onda i potpisivanje Temeljnog ugovora. Oduzeto nam je 650 manastira i crkvi, 50 kvadratnih kilometara zemljišta koje su stvarali naši preci, a stara-nova većina je ovo sve najavila. Tu prvu rundu smo izgubili i sada ide druga, a to je nacionalni inženjering, gde će se pokušati asimilacija Crnogoraca u rođenoj državi", rekao je Popović.

Posle druge runde, rekao je Popović, ide treća, a to je Otvoreni Balkan iz kojeg bi Srbija, Crna Gora i Republika Srpska izašli kao jedna državna zajednica, a Albanija i (takozvano) Kosovo kao druga.

Kazao je da Zakon o popisu i Otvoreni Balkan ne može da predloži vlada u tehničkom mandatu.

"Ovo nadilazi interese Crne Gore i neku demokgrafsku statistiku. Ovo nije normalna zemlja, nego pričamo o državi čiji je opstanak upitan, ako se sprovede nacionalni inženjenring. Zbog toga ću izdvojiti mišljenje po ovoj tački dnevnog reda", istakao je Popović.

Na izlaganje Popovića reagovala je Vukićević.

"Šta ljudi misle o vašoj politici, konkrentno vašeg koalicionog partnera DPS-a najbolje su rekli prvo 2020. godine, a zatim i pre nekoliko dana. Mnogi nauče nešto iz poraza, a vi očito ne", kazala je Vukićević, a prenela podgorička tv Adria.

Prema njenim rečima, neshvatljivo je da neko ovako priča o popisu.

"Popis je naša zakonska obaveza. Niko nije pričao o 30 godina asimilacije srpskog naroda. Prihvatite situaciju i pustite ljude da se izjasne slobodno. I da vam kažem neće nestati Crna Gora, niti će je ko pripojiti. Postojaće Crna Gora i posle popisa", zaključila je Vukićević.

image