Srbija i Balkan

Mirko pasionato - "influenser" za koga se uvek znalo gde je i šta radi

Svako te je imao, osećao emociju, slušao, a retko ko je mogao zapravo da čuje i zađe u tvoju dubinu, jer slušajući te, zapravo smo ispunjavali nas same
Mirko pasionato - "influenser" za koga se uvek znalo gde je i šta radi© Принскрин @neovlasceniserviser

"Ja sam Mirko Rašić i navučen sam na mehaniku", rekao si uz onaj šeretski osmeh i počeo da gradiš nešto najzdravije što je moglo da se desi domaćoj Jutjub sceni. Neke priče moraju da krenu iz lične perspektive i sa emocijom jer radi se o tebi, a ti si - Mirko pasionato. Kažu, Mirko, poznati jutjuber, influenser, a to je onaj Mirko kod koga je mogao da dođe bilo ko i bilo kad jer se znalo da je ta čuvena radionica u podnožju Geneksa. Pa postoji li takav "influenser" za koga uvek znaš gde je i šta radi?

I dolazili su. Svi. Znao si koliko im znači to što će se slikati sa tobom, porazgovarati na teme od Tupaka, geopolitike pa sve do Tarantinovih filmova. Sećam se s kojom radošću si mi pričao da si ti kao izbegličko dete popravljao autobus hrvatskih registarskih oznaka kod Zvezdinog stadiona. I to je razlog zašto si NAŠ Mirko.

Svako te je imao, osećao emociju, slušao, a retko ko je mogao zapravo da čuje i zađe u tvoju dubinu, jer slušajući te, zapravo smo ispunjavali nas same. Ti si pričao i osećao druge ljude, toliko si osećao impulse drugih, da nekad nisi mogao da čuješ samog sebe. Takav si bio i u intervjuima, svako pitanje bilo je suvišno, pričao si tako lako, bez opterećenja.

Govorio si da te pokreću deca koja su upisala zanat jer si im ti uzor. Kako to čudno zvuči, ali bez tebe nema tog utočišta za sve nas. Mirka koji nas je sačekivao širokim osmehom i nije bilo šanse da te ne kupi nekom forom u prvih pet minuta razgovora.

Sećam se kad sam te upoznao, bilo je to neposredno pre početka snimanja emisije, došao si u radničkom kombinezonu, sa standardno crnim rukama iz servisa, kažeš mi da se sa takvim čovekom ne bi trebalo rukovati, a ja tebi odgovorim - tačno, sa takvim čovekom samo se zagrliš. Taj osećaj da te poznajem i pre nego što smo se upoznali je neka super moć heroja koju si posedovao i kojom si zračio.

Retki su ti ljudi sa kojima se oseća dogovor u pogledu, ali Mirko nije ostavljao izbor da bude drugačije. Glumio si, i to za Oskara u svim kategorijama, od glavne do sporedne uloge. Kreirao si jednog heroja od antiheroja. Sa kanala "Neovlašćeni serviser" i na bazi lika oklevetanog automehaničara, stekao si reputaciju čoveka dostojnog statusa nastavka čuvenog serijala "Priče iz radionice", gde je glavnu ulogu igrao Zoran Radmilović.

Priča "neovlašćenog" je serija koju si ti režirao, glumio, producirao i šta sve ne, pa to ni filmska ekipa ne bi mogla! I taj Džeremi Klarkson i "Top Gir" mogli su samo ljubomorni da budu. Iz jedne male garaže si krenuo i stvorio tim ljudi, okupio stotine hiljada zaljubljenika u način na koji radiš. 

Baš kao i kultni serijal "Top Gir" i čuvene "Priče iz radionice", Mirkov kanal je pre svega o prijateljstvu i životnim dogodovštinama koji se određenim sticajem okolnosti bavi i automobilima. 

I taj Geneks iz čijeg podnožja je sve krenulo, pamtićemo kao mesto gde se lansirala u zvezde jedna prelepa priča. I zato jesi prvi među jednakima, predstavnik radničke klase, Mirko pasionato, dobri Mire... I mnogo više od svega toga, ti si čovek, vanserijski i jedan jedini NAŠ Mirko i uvek ćeš to biti.

Zapamtili smo, znam sve, samo je golf dvojka neuništiva, ali i ti si neuništiv i nezaboravan, baš kao i sve što si uradio za sve nas.

I da, i dalje smo navučeni na mehaniku, zbog tebe. Hvala ti za sve. 

Mirko Rašić bio je dragi kolega i saradnik RT Balkan od našeg osnivanja. Jednom nedeljno, svakog utorka, vodio je emisiju ”Saveti za vozače”. Objavljivanjem svih njegovih emisija redakcija je želela da mu oda počast, a svima vama mogućnost da pogledate sve materijale koji su ostali iza njega.

image
VV inauguration
banner