Srbija i Balkan

RT Balkan saznaje: O sudbini zahteva tzv. Kosova u Savetu Evrope odlučiće Grkinja Dora Bakojani

Nekadašnja ministarka spoljnih poslova Grčke izabrana je danas u Skupštini Saveta Evrope za izvestioca po pitanju članstva tzv. Kosova u toj organizaciji
RT Balkan saznaje: O sudbini zahteva tzv. Kosova u Savetu Evrope odlučiće Grkinja Dora Bakojaniwww.globallookpress.com © Takis Sagias

Odbor za politička pitanja Skupštine Saveta Evrope izabrao je Doru Bakojani za izvestioca za zahtev takozvanog Kosova za članstvo u Savetu Evrope, saznaje RT Balkan.

U pitanju je nekadašnja ministarka spoljnih poslova Grčke, bivša predsedavajuća OEBS-a, gradonačelnica Atine, ministarka kulture i državna podsekretarka, kojoj je poveren posao da napiše izveštaj o Prištini.

"Sve političke grupe usaglašene su da je Bakojani jedna od najobjektivnijih kandidata za izvestioca. Poznaje situaciju i vrlo je iskusna, tako da može da napiše izbalansiran izveštaj za komitet", kaže za RT Balkan Elvira Kovač, članica Delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Kovač dodaje da će biti izabrani i izvestioci za mišljenje pravnog komiteta i komiteta za jednakost i nediskriminaciju, što će se verovatno desiti ove sedmice.

"Najbitniji je politički izveštaj političkog komiteta koji će pisati Bakojani", napominje Kovač.

Nikad se ne zna koliko će tačno trajati proces prijema tzv. Kosova i Savet Evrope, kaže Kovač, ali napominje da će naši poslanici u tom telu razgovarati sa svojim kolegama.

"Verovatno će neki hteti da ubrzaju ovu proceduru, ali to će nam narednih nekoliko meseci pokazati", zaključuje Kovač.

Prema standardnim procedurama, nakon ovog imenovanja izvestioca, on će izraditi izveštaj koji bi trebalo da predstavlja stav te organizacije i mapu puta ka eventualnom članstvu. 

Tzv. Kosovo je dostavilo zahtev za prijem u Savet Evrope 12. maja prošle godine, i taj zahtev je bio stopiran zbog sporazuma po kojem se Priština obavezala da neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama dok traje dijalog sa Beorgadom.

Taj dogovor je prekršen u aprilu ove godine kada je Komitet ministara Saveta Evrope zahtev Prištine prosledio Parlamentarnoj skupštini na konsultacije, sa 33 glasa, sedam protiv i tri uzdržana.

image