Srbija i Balkan

Patrijarh srpski Porfirije stigao u manastir Visoke Dečane (VIDEO)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve rekao je da Jevanđelje Hristovo i to što jesmo možemo spoznati upravo na Kosovu i Metohiji
Patrijarh srpski Porfirije stigao u manastir Visoke Dečane (VIDEO)© принтскрин/СПЦ

Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas u podnevnim časovima u manastir Visoki Dečani.

Patrijarha je dočekalo bratstvo manastira Visoki Dečani, a potom se pomolio pred moštima Svetog kralja Stefana Dečanskog, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve podsetio je na reči Jevanđelja Gospodnjeg da ljubimo jedni druge, što nam je ostavljeno kao zakon, pravilo života, kao putokaz i smernica.

"Ako želimo da razumemo reč Hristovu, da razumemo Jevanđelje Hristovo, pravdu Božju i da spoznamo da smo to što jesmo – to je upravo ovde na Kosovu i Metohiji. To je upravo Bogorodica Ljeviška, to su Visoki Dečani, to je Pećka Patrijaršija, to je Kosovo polje, to je Devič, to su mnoge svetinje kojom je ukrašena kosovsko-metohijska zemlja", napisao je patrijarh na Instagramu.

U pratnji patrijarha Porfirija su episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, jegarski Nektarije i toplički Petar, kao i visokoprepodobni arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije i protođakon Radomir Vrućinić, rektor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

Patrijarh Porfirije juče je u manastiru Gračanica služio liturgiju i parastos povodom Vidovdana, a potom je posetio i manastir Pećku patrijaršiju.

image