Srbija i Balkan

RT Balkan analiza: Šta znači ideja Edija Rame o međunarodnoj konferenciji za "Kosovo"?

Suština je da se, po ugledu na dejtonsku formulu, obezbedi priznanje tzv. Kosova. Ta konferencija predstavlja izlaznu strategiju u korist Prištine da se odustane od potpune realizacije Briselskih sporazuma koji se prvenstveno odnose na formiranje ZSO
RT Balkan analiza: Šta znači ideja Edija Rame o međunarodnoj konferenciji za "Kosovo"?www.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Srpskog predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija treba zajedno zaključati u sali za razgovore - sve dok ne reše sukob Prištine i Beograda, predložio je nedavno albanski premijer Edi Rama i pozvao da se održi nova međunarodna konferencija za "Kosovo" i Srbiju. 

"Podržavamo ideju da se što pre organizuje konferencija sa nekim članicama Evropske unije koje su veoma aktivne, i u bliskoj koordinaciji sa SAD, jer smatramo da smo poslednjih meseci videli neke poteškoće koje postaju razlozi za eskalaciju", izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Mišel je ocenio da je "došlo vreme da imamo globalni pristup i da napravimo jasne korake u smislu normalizacije".

I to bi bilo to što se tiče podrške Raminoj zvučnoj, ali izgleda ne tako dobroj ideji, jer je čak i Kurti negodovao, pozivajući da se prvo primeni Osnovni sporazum iz Brisela, to jest francusko-nemački plan. 

Šta je onda cilj takve konferencije i kome bi ona išla u korist, osim naporima Edija Rame da se Zapadu prikaže kao pouzdan regionalni partner i saradnik u otpetljavanju kosovskog čvora?

Izlazna strategija Prištine

Ideja nije nova i već mesecima diplomate govore da se među EU posrednicima razmišlja o sazivanju takve konferencije - sa učešćem stručnjaka iz Beograda i Prištine ili na visokom nivou, te da se konferencija jednostavno ne završi dok se ne postigne konačno rešenje za "Kosovo", kaže za RT Balkan Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM.

"Ta konferencija predstavlja izlaznu strategiju u korist Prištine da se odustane od potpune realizacije Briselskih sporazuma koji se prvenstveno odnose na formiranje ZSO i da se nametne rešenje koje bi bilo u skladu sa konačnim ciljevima Zapada, Albanije i Prištine, a to je da Srbija, odnosno Beograd prizna tu lažnu državu i da se ne protivi njenom članstvu u međunarodnim organizacijama, uključujući UN", ocenjuje Drecun. 

Italija je, prema nekim informacijama, ponudila da Rim bude domaćin takve konferencije. Iako to nije neuobičajen način rešavanja važnih problema uz pomoć međunarodne zajednice, kaže da to ovde neće uspeti.

"Mislim da ovde treba ići drugim putem, da se prvo deeskalira situacija na severu i da Kurti uradi ono što treba - formiranje ZSO i da se nastavi dijalog. To što bi Edi Rama hteo da vidi neće uspeti", zaključuje Drecun. 

Dejtonska formula

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže za RT Balkan da je ideja osmišljena po ugledu na američku, to jest dejtonsku formulu - da dođu na jedno mesto i da ne izađu dok se ne dogovore. 

Suština je, objašnjava, da se tako obezbedi priznanje tzv. Kosova, jer jedan od načina za priznavanje novih država ili granica su i međunarodne konferencije.

"Ramina ideja je da na tu konferenciju dođu ovi sa Zapada, iz EU, Amerikanci – naravno, bez Rusije -  i da se eventualno proširenjem konferencije, učešćem nekih vanevropskih prozapadnih država koje su priznale 'Kosovo' ili organizacija poput OEBS-a ili G7 - da se nametne priča. Šarl Mišel je to podržao i rekao da je to globalna tema. To znači da se nametne tema kao da je globalna priča i da se rešava mimo UN i da se praktično ignoriše Rezolucija 1244 i međunarodno pravo", smatra Milivojević. 

Na taj način bi se prevazišao problem i isposlovalo priznanje tzv. Kosova, što nije uspelo dosadašnjim posredovanjem EU.

Nemački interes pre američkog

Milivojević se osvrnuo i na Berlinski proces, koji Kurti i Rama sve češće pominju, ističući da to pokazuje da iza svega stoji nemački interes da se sve završi prema nemačko-francuskom planu. 

"Interes Nemačke je da to bude prevashodno zasluga Evrope - na čelu sa Nemačkom. To je interes Nemačke, nezavisno od Amerike. Oni imaju zajednički interes da se prizna 'Kosovo', ali nemaju zajednički interes ko će da 'drži banku' na ovim prostorima", navodi Milivojević.

Dodaje da iako je plan francusko-nemački, "Francuska je tu samo da ne bi bio čisto nemački", jer je, po njegovim rečima, u pitanju nemački model i nemačka ideja.

"Mislim da se interesi Prištine i Tirane poklapaju prvo sa nemačkim, pa onda sa američkim interesima", zaključuje Milivojević.

Ističe da konferencija "ne može da prođe", jer se pokazalo da to niko osim Šarla Mišela ne podržava. Uostalom, nikakva konferencija nije ni potrebna, ocenjuje.

"KiM je u nadležnosti Saveta bezbednosti UN i jedino tako može da se rešava. Postoji Rezolucija 1244. Ako EU i njeno posredovanje nije uspešno, onda se zna gde se to vraća i u čiju nadležnost", zaključuje Milivojević. 

image