Srbija i Balkan

RT Balkan analiza: Turističke agencije sijaju kao nekad, turisti letovanja plaćaju i do 30 odsto više

Godinu ćemo završiti sa milion srpskih turista u Grčkoj, destinaciji broj jedan za domaće goste, kaže Aleksandar Seničić iz JUTE
RT Balkan analiza: Turističke agencije sijaju kao nekad, turisti letovanja plaćaju i do 30 odsto višeGetty © Jeff J Mitchell / Staff

Posle dve godine izazova sa pandemijom koronavirusa i ukrajinskom krizom, turistički sektor u Srbiji se oporavlja, a tur-operateri i vlasnici turističkih agencija kažu da je interesovanje za letovanje u inostranstvu zadovoljavajuće.

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA za RT Balkan kaže da su cene aranžmana veće u odnosu na prošlu godinu.

U privatnom smeštaju je sada potrebno izdvojiti u proseku od 10 do 12 odsto više u odnosu na prošlu sezonu, dok su u hotelskom smeštaju paket aranžmani skuplji 20 odsto. 

On kaže da su zaposleni u turizmu zadovoljni, jer je godina uprkos krizi i inflaciji počela jako dobro, a da se očekuje da će do kraja sezone biti na prošlogodišnjem nivou sa milion srpskih turista u Grčkoj, destinaciji broj jedan za putnike iz Srbije.

"Na drugom mestu je, standardno, Crna Gora, gde se beleže dve trećine individualnih polazaka, a na trećem mestu je Turska, sa kojom smo redovnim linijama do Ankare i Istanbula dobro povezani tokom 365 dana u godini, a čarter-letovima i autobusima tokom letnje sezone. Prosečno između 250.000 i 300.000 građana Srbije godišnje boravi u toj zemlji", kaže Seničić.

Kada su u pitanju direktni i jeftini letovi za grupna putovanja, naš sagovornik iz JUTA podvlači da se situacija smirila u poslednjih desetak dana.

"Avio-kompanijama je najteže da se prilagode tržištu na pravi način, evidentan je nedostatak aviona globalno. Treba im vremena da se vrate na staro. I kod nas na beogradskom aerodromu 'Nikola Tesla' je bilo kašnjenja, ali ne i otkazivanja letova. Avioni gube slotove sa vremenom za sletanje i poletanje, avio-kompanija je uzela preveliki broj destinacija a nije se adekvatno pripremila, imali su problema i sa ljudstvom. Ali sada se situacija reguliše i gužve su se generalno smanjile", navodi on.

Na Zapadu ništa novo

Miloš Jovović, predstavnik "Travellenda", za naš RT Balkan kaže da se u agenciji oseća da se putnicima povećao standard i da se, za razliku od turista sa Zapada, ne moraju odricati letovanja.

"Strani tur-operateri iz Nemačke ili Velike Britanije su zbog inflacije i globalne krize smanjili broj aviona za 30 do 40 odsto. Kod nas je bilo problema u junu, ali se situacija do sada smirila", smatra Miloš Jovović.

Prema njegovim rečima, cene turističkih aranžmana su identične prošlogodišnjim - prosečni budžet za letovanje za dvoje je, na osnovu iskustva iz agencije, između 1.500 i 1.800 evra za polupansion.

"Jedino su pojedini hoteli, usled recesije u EU i većih rashoda u poslovanju, formirali nerealno visoke cene i oni su kažnjeni tako što su ostali prazni. Kolima se do Grčke može stići za 150 evra, a solidan smeštaj sa doručkom i večerom košta nešto više od 100 evra dnevno za dvoje", kaže Jovović.

Navodi da su kod naših građana još popularna nešto skuplja odredišta poput Španije i Italije, koje su se vratile na turističku mapu posle korone.

Tu su Egipat i Tunis - za koji se posle pet godina takođe traži karta više, kao i Hrvatska, Bugarska i Albanija. Takođe, Kipar je ove sezone dosta tražena destinacija.

"Od dalekih, egzotičnih ponuda izdvajaju se Dubai, gde su počeli da hlade vazduh, pa više ne može da se promoviše kao zemlja vrelih arapskih noći, a tu su i Maldivi i Sejšeli za koje treba izdvojiti od 1.500 do 6.000 evra", navodi sagovornik RT Balkan.

"Last minit" ponude i do 65 odsto jeftinije

Preporuka onima sa avanturističkim duhom je da bace pogled na "last minit" ponudu, jer će tako moći da uštede značajnu sumu.

Grčka ostrva poput Skijatosa, Krita, Rodosa ili Kefalonije, sa avionskim prevozom i smeštajem na bazi 10 noćenja mogu da se rezervišu od 320 evra do 470 evra po osobi. Autobuski prevoz i hotelski/apartmanski smeštaj do Leptokarije, Paralije ili Krfa iznosi od 99 do 329 evra po osobi. 

U Španiji, ukoliko se u poslednjem trenutku rezerviše, može da se letuje na bazi polupansiona za 689 evra u Kosta Bravi, pa do 899 evra na Majorci.

U zavisnosti od izbora hotela, deset noći na Siciliji, sa avio-prevozom i doručkom, koštaju od 655 evra, pa do 840 evra.

Smeštaj u Crnoj Gori kreće se od 39 evra po noći (Rafailovići, Čanj, Đenovići, Prčanj, Tivat) do stotinak evra za nešto luksuznije apartmane na lokacijama poput Trstena, rta Veslo, Dobrote, Reževića, Kotora.

image