Srbija i Balkan

Optužni predlog protiv policajca zbog privođenja mitropolita Amfilohija 2020. godine

Policajac P.M. iz Podgorice osumnjičen je da je 22. juna 2020. nezakonito držao u pritvoru mitropolita Amfilohija
Optužni predlog protiv policajca zbog privođenja mitropolita Amfilohija 2020. godine© Ataimages/Milos Rafailovic

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnelo je optužni predlog protiv policijskog službenika P.M. zbog krivičnog dela protivpravno privođenje sada pokojnog mitropolita Amfilohija.

Kako je saopšteno iz tužilaštva, policajac P.M. iz Podgorice osumnjičen je da je 22. juna 2020. nezakonito držao u pritvoru mitropolita Amfilohija.

Stav tužilaštva je da je mitropolit Amfilohije, koji je preminuo 30. oktobra iste godine, tog 22. juna doveden u zgradu Centra bezbednosti, kako bi u svojstvu građanina odgovorio na pitanja o litiji organizovanoj dan ranije, a zbog prekršene mere Nacionalnog koordinacionog tela za suzbijanje širenja virusa korona.

Saslušanje mitropolita Amfilohija trajalo je šest sati, nakon čega je kazao da je zabrinut i zgrožen postupanjem vrha vlasti prema sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske i crkvi.

Podsetimo, masovne litije u Crnoj Gori bile su izazvane odnosom bivšeg režima Mila Đukanovića prema SPC i tada usvojenim Zakonom o slobodi veroispovesti. Zakon je potpisan u decembru 2020. godine, kada je odlučeno da bi Crkva morala da dokazuje vlasništvo nad imovinom. Tadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je Crkva tu vekovima, i da ne treba ona da dokazuje pravo na svoju imovinu, već oni koji vladaju zemljom.

Tog 21. juna šetnje u znak protesta povodom stupanja na snagu Zakona o slobodi veroispovesti održane su, između ostalog, u Beranama, Danilovgradu, Baru, Andrijevici, Bijelom Polju, Herceg Novom, Plužinama...

image