Srbija i Balkan

Konačni rezultati izbora i kraj vladavine Abazovića: Uloga ambasadora u novom crnogorskom poretku

Spajić koji slovi za budućeg mandatara priprema teren da ekspresno preuzme vlast tako što će već na dan izbora Alekse Bečića za predsednika Skupštine, pisanom podrškom 41 poslanika biti predložen za mandatara i time skratiti period konsultacija
Konačni rezultati izbora i kraj vladavine Abazovića: Uloga ambasadora u novom crnogorskom poretku© TANJUG/ NALED/ Nemanja Jovanović

Izgleda da je američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajnke dobro znala da izniveliše diplomatski pritisak kada je koji dan po vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori izjavila da će "SAD u Crnoj Gori podržati vladu subjekata koji dele iste vrednosti, a to nije koalicija 'Za budućnost Crne Gore'".

Mesec dana kasnije, sasvim je izvesno, poruka njene ekselencije primljena je, pažljivo iščitana, shvaćena i, što je najvažnije – sprovedena u delo.

Ako kojim slučajem nije ovako bilo, i ako gospodin Milojko Spajić budući mandatar i naslednik Dritana Abazovića, Vladu sastavlja po svom, greh na dušu onima u Crnoj Gori koji su uvereni da je sve bilo baš po gorenavedenom scenariju.

Juče, na dan kad su proglašeni konačni rezultati izbora koji su samo potvrdili ono što se zna već četiri nedelje, "znalo se" i da će buduću Vladu Crne Gore, sem "Pokreta Evropa sad" činiti "Demokrate" i predstavnici manjina, ali da u novoj vladi neće biti mesta za koaliciju "Za budućnost Crne Gore" Milana Kneževića i Andrije Mandića.

Dakle, okosnicu nove Vlade, uz "Pokret Evropa sad" i "Demokrate" činiće i "Bošnjačka stranka" sa šest poslanika ali ne i "Nova srpska demokratija" Andrije Mandića i "Demokratska narodna partija" Milana Kneževića sa ukupno 13. Ovo je, misle mnogi u Podgorici, zato što "ne dele iste vrednosti sa Sjedinjenim Državama".

Kao potporu ovom stavu, oni u Podgorici koji "ne dele iste vrednosti sa SAD", pominju i podatak koliko su puta Milojko Spajić te Aleksa Bečić u predizbornom periodu bili u Vašingtonu, te koliko puta su se u međuvremenu, sastajali sa "zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD", ovde se misli na Gabrijela Eskobara.

Posle svih ovih sastanaka, uvereni su ovi sagovornici RT Balkan, a naročito posle poruke američke ambasadorke, sve je bilo mnogo lakše. Takoreći, sve je bilo pesma.

Snežana Jonica, politički analitičar iz Podgorice i bivši poslanik u Narodnoj skupšini Crne Gore podseća u izjavi za RT Balkan da će po konačnim rezultatima izbora tzv. "većina od 30. avgusta" imati 50 mandata u Skupštini CG", kao i da se po njoj zove dotrajali trajekt skupo plaćen u Hrvatskoj, ali da toj većini "dime motori" taman kao i istoimenom trajektu".

"Sada je već potpuno potvrđeno da je najveći strah subjekata koji su činili ovu 'većinu' bio da ukupno ne dobiju previše, a najveći uspeh DPS-a koji je u 'kontinuiranom prirodnom padu', što su im politički naslednici – međusobno posvađani, sujetni i uglavnom, jednako kao što su i oni bili – vlastohlepljivi", kaže Jonica analizirajući rezutate izbora u CG.

Po njenim rečima, iako svi politički subjekti u Crnoj Gori tvrde da pregovori nisu ni počeli – jer, kao čekaju konačne rezultate, pregovori su skoro privedeni kraju".

"Sada je već potpuno jasno da će novu vladu činiti – lista 'Evropa sad' sa svim političkim subjektima koji su bili na njoj (ukupno 24 mandata), Demokrate bez URE (7 mandata), Bošnjačka stranka (6 mandata) albanske partije (3 mandata) i Hrvatska građanska inicijativa (1 mandat), što ukupno čini 41 ili knap brojku neophodnu za formiranje Vlade. Neizvesno je da li će u vlast ući SNP sa dva mandata, ali je sve izvesnije da u njoj neće biti koalicija 'Za budućnost Crne Gore', niti URA. Tako je od 'većine od 30. avgusta' i osvojenih 50 mandata – u novu vlast spakovan samo 31 poslanik, dok će se preostalih 19 preseliti u opoziciju da zajedno sa DPS-om konstruktivno ili destruktivno kritikuje novu vlast", kaže Jonica.

Uz opasku da je već sada izvesno da će opozicija u budućem crnogorskom parlamentu biti "jaka i raznovrsna", Jonica je uverena da se na novu vladu neće mnogo čekati.

"Sudeći po ubrzanoj dimanici pregovora – Spajić koji slovi za budućeg mandatara priprema teren da eskpresno preuzima pozicije od Vlade Dritana Abazovića, tako što će već na dan izbora Alekse Bečića za predsednika Skupštine, pisanom podrškom 41 poslanika biti predložen za mandatara i time skratiti period konsultacija. Ako se tako i desi, očekuje se da već par dana nakon toga obavesti Skupštinu da je spreman da predloži Vladu. Prepreka tom planu koji bi za Spajića bio najbolji može biti eventualno nezadovoljstvo raspodelom najviših funkcija u sopstvenoj partiji u kojoj mnogi očekuju visoke pozicije", kaže Jonica.

Prema projekciji koju je objavila podgorička "Borba" i koja se u crnogorskoj javnosti uzima kao gotova stvar, potpredsednici vlade koju će voditi Milojko Spajić biće Branko Krvavac, Momo Koprivica, Ervin Ibrahimović i Nik Đeljošaj.

Po ovim saznanjima nova vlada imaće 22 ministarstva. "Evropi sad" je pripalo osim premijera i potpredsednika vlade još devet resora koje će podeliti sa svojim koalicionim partnerima, "Demokrate" su dobile osim potpredsedničkog mesta još i pet ministarskih funkcija, Bošnjačkoj stranci je pripalo pet ministarstava, albanskim opcijama su pripala dva ministarska mesta i jedno je dobila Hrvatska građanska inicijativa.

"Nakon izborne kampanje logično je da PES obavezno uzme finansije, ministarstvo rada i socijalnog staranja i pravdu, zbog ekonomskog koncepta 'Evropa sad 2' koji su promovisali, ali i zbog ukazivanja na 'zloupotrebu državnih institucija u predizborne svrhe'. 'Demokrate' su, očekivano, tražile sektor bezbednosti jer su kampanju bazirali na borbi protiv mafije, kao i energetiku jer su u tom sektoru već dobro pozicionirani sa direktorima CEDIS-a i EPCG", predviđa naša sagovornica.

Po njenoj proceni, Bošnjačka stranka će verovatno dobiti ministarstvo spoljnih poslova, "jer su im izborne poruke bile posvećene evropskom putu Crne Gore, a praćene su zvaničnom predizbornom podrškom iz Evropske narodne partije-najbrojnije političke grupacije u Evropskom parlamentu".

"BS će dobiti i ministarstvo dijaspore za koje se navodi da će po prvi put biti formirano, što predstavlja od ranije poznato zalaganje lidera BS. Albanske partije će, izvesno, imati potpredsednika vlade i tražiće dva resora od kojih će očekujem jedan biti onaj koji su imale u ovoj vladi – javna uprava, a drugi usklađen sa personalnim rešenjem koje žele u vladi. Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava koje je tradionalno dodeljivano predstavnicima manjinskih partija dobiće Adrijan Vuksanović iz HGI", kaže Jonica.

Dok će Knežević i Mandić u opoziciju, velika nepoznanica trenutno je – šta će biti sa aktuelnim premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

U Podgorici se uveliko čuju glasovi da "pojedini centri moći na Zapadu", neće tek tako pustiti Dritana niz vodu kao i da su insistirali da se za njega nađe odgovarajuće mesto. Biće zanimljivo kako će ovaj "problem" biti rešen obzirom da je Milojko Spajić, budući premijer, još na dan izbora decidno rekao da u novu vladu mogu svi, i da će sa svima pregovarati, sem sa Dritanom Abazovićem i njegovom strankom i sa DPS-om.

image