Srbija i Balkan

Vandali u Beogradu oskrnavili spomen-ploču na Obali jasenovačkih žrtava

Beograd je 2022. godine dobio prvo memorijalno obeležje u spomen na sve nedužne žrtve stradale u sistemu koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu, a posebno na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima od strane NDH
Vandali u Beogradu oskrnavili spomen-ploču na Obali jasenovačkih žrtava© Музеј жртава геноцида у Београду

Muzej žrtava genocida saopštio je danas da je oskrnavljena spomen-ploča na Obali jasenovačkih žrtava u Beogradu.

Ova institucija je najoštrije osudila taj vandalski čin.

"Prema do sada raspoloživim informacijama ovaj nemili i vandalski čin dogodio se u noći između 8. i 9. avgusta 2023. godine. Muzej žrtava genocida je u kontinuiranoj komunikaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kome zahvaljuje na brzoj i efikasnoj reakciji, te obavljenom uviđaju i preduzimanju aktivnosti iz domena svoje nadležnosti. Istovremeno, Muzej očekuje da inspiratori i vinovnici ovog anticivilizacijskog postupka budu identifikovani i sankcionisani u skladu sa zakonom", navedeno je u saopštenju tog muzeja.

Muzej žrtava genocida podseća da je Beograd 2022. godine dobio prvo memorijalno obeležje u spomen na sve nedužne žrtve stradale u sistemu koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu, a posebno na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima od strane NDH, čiji je Jasenovac bio stvarni i simbolički epicentar, a u pitanju je Obala jasenovačkih žrtava i tome pripadajuća spomen-ploča.

Muzej navodi i to da je inicijator imenovanja tog dela savskog priobalja Obalom jasenovačkih žrtava krajem 2021. godine bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tim povodom, pored ostalog, podsetio i na to da nas "potreba da pamtimo i od istorijskog i ljudskog zaborava štitimo uspomenu na naše stradalnike iz sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu tokom trajanja zloglasne i po mnogim svojim posledicama monstruozne Nezavisne Države Hrvatske obavezuje da naše znanje utemeljimo u činjenicama, a da u javni prostor kao trajne vrednosti unesemo imenitelje koji će nas svakodnevno podsećati i opominjati na njihovu žrtvu".

Predsednik Vučić svečano je 2022. godine, povodom obeležavanja Nacionalnog dana sećanja Republike Srbije na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, otkrio ovu spomen-ploču.

image