Srbija i Balkan

Evo i Engleza: Da li je Vučić balkanski Don Korleone ili jedina nada za sporazum o "Kosovu"?

Britanski list objavio je dva teksta o predsedniku Srbije, u kojima ga optužuje zbog bliskosti s Rusijom, odbijanja priznavanja nezavisnosti "Kosova" i navodnih veza s navijačima
Evo i Engleza: Da li je Vučić balkanski Don Korleone ili jedina nada za sporazum o "Kosovu"?© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Američke i evropske diplomate, vide srpkog predsednika Aleksandra Vučića kao jedinu ličnost koja može da ubedi Srbe "da koegzistiraju sa bivšom pokrajinom Kosovo" - pa zato trpe njegovo "vređanje Zapada, podgrevanje srpskog šovinizma i dodvoravanje predsedniku Putinu", piše britanski "Tajms" o predsedniku Aleksandru Vučiću, pridružujući se tako nizu svetskih medija koji ovih dana vode kampanju protiv srpskog lidera.

Dok Vučića, kako navode Britanci, jedni optužuju da je ubio srpsku demokratiju i uortačio se s kriminalcima, često ga, dodaje se, isti ti skeptici vide i kao jedinu nadu za stabilnost Balkana.

"On je Kapone i Don Vito Korleone u jednom", predstavio je srpskog predsednika britanskom čitalaštvu DS-ov poslanik Srđan Milivojević.

Podsećajući na Vučićevo odbijanje da prizna nezavisnost samoproglašenog "Kosova", list svojim čitaocima piše i o napetoj situaciji koja u poslednje vreme vlada na severu južne srpske pokrajine.

Uprkos tome što je, kako kažu, predsednica britanskog Komiteta za spoljne poslove Ališa Kerns "izrazila svoje sumnje u vezi sa Vučićem" prošlog meseca u otvorenom pismu koje je potpisalo 56 parlamentaraca iz Evrope i SAD, srpski predsednik je, kako "Tajms" tvrdi ipak "čovek koga Zapad želi da normalizuje odnose sa Kosovom". 

Kernsova je, naime, za Vučića rekla da je iredentista (traži povratak izgubljene teritorije) i ukazala na njegovo odbijanje da u martu da potpiše sporazum o "Kosovu" uz posredovanje SAD i EU, kada se našalio da ima strašne bolove u desnoj ruci i da očekuje da će oni potrajati četiri godine.

Dobrodušna Alisa poput svakog svetskog srbofila kaže da "ne želi da kazni Srbiju", ali da s njom ima problem. Šta je, međutim, njena muka?

Povredilo ju je, kako otkriva, to što SAD i EU kritikuju odluku "Kosova" da u aprilu održi izbore u srpskim većinskim oblastima, ne pominjući međutim, da je reč o čuvenim izborima "iz kontejnera", na kojima je glasalo svega tri odsto birača.

"Kosovo je udarano motkom, ali Srbija je u septembru potpisala bezbednosni sporazum sa Moskvom, poslala dva ministra u Rusiju u poslednjih šest meseci i nije sankcionisala Rusiju, Iran ili talibane. Zašto ne prozivamo Srbiju?", iščuđavala se Kerns, dok joj je, kako "Tajms" piše, "u tipično ljutom stilu", Vučić poručio da se protiv nje vodi istraga kako bi se saznalo ko je finansira.

Antivučićevskom jadikovanju Kernsove pridružio se i drugi sagovornik "Tajmsa" - poslanik Stanke slobode i pravde Borko Stefanović.

"Pripadnike opozicije redovno psuju i vređaju u parlamentu i nazivaju ih državnim neprijateljima na vladinim TV kanalima koji se finansiraju državnim oglašavanjem", požalio se Stefanović, dodajući da je srpski TV program sačinjen od "pro-Vučićevih TV informativnih biltena" i rijaliti programa, a da Srbija televiziju gleda više nego bilo koja druga zemlja u Evropi, posle Rumunije.

"Tajms" zatim podseća i na niz protesta koji su organizovani u Srbiji nakon dve masovne pucnjave, i ocenjuje ih kao "najveći izazov za Vučića", koji je počeo da se bavi politikom 1990-ih kao ministar pod Slobodanom Miloševićem.

Proevropski konvertit, promoter nacionalizma

"Od stupanja na dužnost 2014. proevropski konvertit od 198 centimetara, Vučić, ponovo je skliznuo u promociju srpskog nacionalizma, prvo kao premijer, a zatim i kao predsednik", ističe "Tajms", prenoseći i Stefanovićeve tvrdnje da se vladajuća Srpska napredna stranka održava na vlasti tako što preti otkazima zaposlenima u državnim kompanijama, i daje radna mesta ljudima sa članskom kartom.

Među sagovornicima britanskog lista našao se još jedan izvor od poverenja - novinar Stevan Dojčinović koji je predsednika optužio za povezanost sa navijačkim grupama. 

"Počelo je tako što su huligani korišćeni kao paravojne grupe tokom rata na Balkanu. Od tada im tajne službe Srbije nude zaštitu kada im zatreba gotovina", uverava Dojčinović koji se britanskim kolegama žali i koliko se često nalazi na naslovnim stranama u Srbiji i kako ga optužuju da radi za CIA, mafiju ili francusku obaveštajnu službu i da posećuje sado-mazo klubove.

Glavno pitanje za zapadne diplomate, navodi "Tajms", je da li će Vučić "slediti Putinov ekspanzionistički plan" i nastaviti da se bavi Balkanom ili se Zapad na njega može osloniti da će potpisati sporazum o "Kosovu".

Kernsova, međutim, očigledno ima svoje favorite koji bi mogli da zamene Vučića, budući da je nedavno sugerisala kako on nije jedina nada za Zapad, ukazujući na nedavne proteste, koji, kako je rekla, "sugerišu da u Srbiji ima mnogo više ljudi koji žele stabilnost".

"Tajms" podseća i da je na strani Vučića ser Ajvori Roberts, koji je bio britanski ambasador u Jugoslaviji od 1994-97. i koji je rekao da je fantazija i pomisliti da neko može zauzeti Vučićevo mesto. Čak je, kažu i Nataša Kandić rekla da ne vidi nijednog drugog srpskog političara koji ima moć da pregovara o sporazumu.

No, ni tu se nije završilo britansko opsesivno bavljenje Vučićem, jer isti list je, samo u odvojenom tekstu objavljenom istog dana opet pisao o srpskom predsedniku, ponavljajući za Zapad najgoru njegovu osobinu - to što je blizak Putinov saveznik.

"Očigledno u nadi da ih razdvojiti, Sjedinjene Države i Evropska unija ne žele da osude Vučićeve pretnje Kosovu, nekadašnjoj pokrajini Srbije koja se proglasila nezavisnom državom 2008. godine. Vučić se stoga ohrabrio da pojača zapaljivu retoriku i obračuna sa domaćim kritičarima dok deluje kao kanal za ruski uticaj", navodi se u uvodniku lista.

On, tvrdi se, nije prijatelj Zapada i njegova politika predstavlja snažnu pretnju stabilnosti u regionu, a zapadne vlade bi trebalo da odustanu od fikcije da je Beograd bilo kakva konstruktivna diplomatska sila.

"Srbija je zaista zavisna od ruske nafte i nije se trudila da traži alternativne isporuke ili da se pridruži sankcijama Putinovom režimu. Srpske stranke su bojkotovale opštinske izbore koje je ove godine organizovalo Kosovo u četiri severna područja sa većinskim srpskim stanovništvom. Vučiću bi bilo lako da smiri tenzije, ali umesto toga on je podstakao sukobe između demonstranata i mirovnih snaga NATO-a", tvrdi list.

Zbog svega toga se, kažu, pojavljuje i "nacionalističko nasilje", a od Vučićevih "pretnji" Kernsovu bi morala da zaštiti i vlada Rišija Sunaka.

"Srbija treba da poštuje suverenitet Kosova, a Vučića treba naterati da bira između Putinove ruke i odbrane civilizovanih normi. Pravedni rat za samoodbranu Ukrajine zahteva saveznike, a ne deklarirane neutralne kao što je gospodin Vučić koji su u praksi na pogrešnoj strani", zaključuje "Tajms".

image